Japan će investirati u azijsku infrastrukturu

Japan će uskoro objaviti plan ulaganja u ceste, mostove, željeznice i druge građevinske projekte u Aziji vrijedan 100 milijardi dolara, navodi se u izvješću objavljenom u utorak, nekoliko tjedana nakon što je Kina najavila osnivanje Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB).

U najnovijem obratu u borbi za utjecaj na tom brzorastućem području, premijer Shinzo Abe predstavit će ovoga tjedna petogodišnje javno-privatno partnerstvo, objavio je japanski list JiJi Press. Taj iznos od 100 milijardi dolara jednak je očekivanom kapitalu AIIB-a, koji su utemeljili Kina i više od 50 drugih država članica. Izvješće u medijima objavljeno je nakon što je japanski ministar financija Taro Aso izjavio ranije ovog mjeseca, na događaju kojem je domaćin bila Azijska razvojna banka (ADB), da Japan izrađuje plan za poticanje ulaganja u azijsku infrastrukturu.

Japan i Sjedinjene Američke Države najveći su kritičari AIIB-a. Washington je pokušao odvratiti saveznike od sudjelovanja u AIIB-u, tvrdeći da ta banka neće zadovoljavati norme vezane uz upravljanje i zaštitu okoliša koje primjenjuju druga međunarodna tijela, kao primjerice ADB. No, zagovaratelji kažu da su strahovi od kineskog utjecaja prenapuhani te da će sudjelovanje više od 50 zemalja u članstvu AIIB-a razvodniti moć Pekinga. Nekoliko promatrača sumnja u potrebu ulaganja milijarda dolara u infrastrukturu u Aziji.

Regija inače nudi bogate prilike za zemlje s jakom infrastrukturnom industrijom, kao što je Japan. Službeni Tokio, zajedno s drugim vladama, koristi zajmove ili potpore za velike projekte na način da podupire velike poslodavce koji izvoze elektrane, vodne sustave, komunikacijske mreže, željeznice i autoceste. Kako je u utorak objavio JiJi, novac će ići kroz tijela povezanih s vladom, kao što su Japanska agencija za međunarodnu suradnju (JICA), Japanska banka za međunarodnu suradnju (JBIC) i Azijska razvojna banka. (Agencije)