Janša će ipak vezati Sloveniju uz francusko-njemački vlak

Davor Gjenero za Energypress
Bledski strateški forum već je četrnaest godina ambiciozna konferencija na kojoj se jednom godišnje predstavljaju temeljna strateška vanjskopolitička usmjerenja Slovenije, sve vrijeme forum je imao i šire, najprije balkanske, a sada sve više srednjoeuropske regionalne ambicije.

Ove godine se jasno pokazalo kako u Sloveniji postoje dvije jasno podijeljene „škole mišljenja” o vanjskopolitičkim prioritetima zemlje: Vlada na čelu s Janezom Janšom i njegovim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom vanjskopolitički prioritet Slovenije vidi u daljnjem jačanju srednjoeuropske komponente, u sve čvršćem povezivanju Slovenije s Višegradskom skupinom, a Janšina ambicija ide i dalje, pa se može očitati da slovenski premijer u narednom razdoblju vidi kao novu članicu integracije, koja bi V4 pretvorila u V5.

Okosnica rasprava na Bledskom forumu zadana je od strane Vlade, pa je zato centralna tema bila rasprava o potencijalima Srednje Europe i suradnje u tom prostoru za novi razvojni zamah cijele Europske unije. Svima onima koji zagovaraju suradnju u srednjoeuropskom okviru vrlo je jasan kontekst u kojem Sjeverozapad Europske unije sve više pritišće na V4, prije svega na Poljsku i Mađarsku. Premijer Orban, koji je sudjelovao u radu konferencije, bio je izložen novinarskim pitanjima o demokraciji u njegovoj zemlji i problemima odnosa Mađarske s Europskom komisijom i institucijama Europske unije, ali to nije sudionike odagnalo od rasprave o ideji osiguravanja ekonomskog napretka u srednjoeuropskom okviru.

Slovenija je nedavno definirala i svoje nove globalne prioritete, prije svega tijekom posjeta Mikea Pompea, američkog Državnog tajnika Sloveniji. Slovenija se čvrsto vezala uz aktualnu američku politiku, prema kojoj je europski centar vrlo skeptičan: najmanji problem predstavlja sklonost da se pri izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (u čemu će, kako se čini, sudjelovati i Hrvatska) osloni na američku, a ne na konkurentsku rusku ili kinesku tehnologiju. Za dio Unije daleko je spornije to što Janša poziva SAD da dio svog vojnog potencijala, što ga namjeravaju povući iz Njemačke, premjeste u Sloveniju, a kontroverznim se doživljava i potpisivanje Izjave o sigurnosti u 5G mrežama, kojom se potpisnice obvezuju potisnuti kineske tehnološke kompanije, prije svega Huawei, iz razvoja 5G mreža na svom teritoriju.

Bledski strateški forum pokazao je da Slovenija trenutno u međunarodnoj areni ne govori jednim jezikom, jer je predsjednik Slovenije, jedan od središnjih govornika na konferenciji, jasno pokazao da njegova platforma ostaje onakva kakva je bila u vrijeme prethodne, lijevo-liberalne vlade i da njegova maksima ostaje „više Europe” i vezivanje Slovenije uz „francusko-njemački vlak”, a ne uz srednjoeuropske države.

Činjenica da je premijer Andrej Plenković bio među najistaknutijim gostima i govornicima konferencije govori o promjeni odnosa Slovenije i Hrvatske, otkad je u Sloveniji na vlasti desna koalicija na čelu s Janšom, a premijer Plenković izbjegao je raspravu o „srednjoeuropskoj suradnji” i koncentrirao se na razgovore na margini s domaćinima, ali i s mađarskim premijerom, na kojima se prije svega raspravljalo o pragmatičnim dnevnim pitanjima, a ne o dugoročnoj vanjskopolitičkoj strategiji.

 

You may also like

0 comments