JANAF-ovi skladišni kapaciteti u stalnom porastu

Janaf, tvrtka za transport i skladište nafte i naftnih derivata, kontinuirano povećava svoj skladišni prostor, a klijentima nudi nove proizvode. Prvi čovjek tvrtke Dragan Kovačević istaknuo je da Janaf želi ostvariti svoje planove o uspostavi likvidnog tržišta na Omišlju, kako bi partnerima omogućili sve aspekte trgovine.

Trenutni skladišni kapaciteti iznose 1,5 milijuna m3 za naftu i 200.000 m3 za derivate, a kako je istaknula rukovoditeljica Službe Strateškog razvoja i planiranja Gordana Sekulić na 2. Janafovoj konferenciji koja se danas održava u Zagrebu, tvrtka trenutno ulaže u povećanje spremnika nafte za 160.000 m3 te povećanje spremnika za naftne derivate za još 20.000 m3. Naime, u planu je gradnja još dva spremnika u Sisku te tank-farme na Žitnjaku. Uz to, dovršen je podmorski  dio naftovoda između Krka i kopna kako bi transport nafte bio sigurniji, a ta će dionica u rad biti puštena iduće godine.

Sekulić je naglasila da Janaf svojim klijentima nudi i nove proizvode i usluge, kao što su mogućnost dodavanja biogoriva i aditiva u derivate te miješanje i transport više vrsta nafte. Također, Janaf je odnedavno u mogućnosti ponuditi transport nafte većeg viskoziteta, što je također odgovor na zahtjeve rafinerija na trasi. Sekulić je istaknula da Janaf pažljivo prati trendove u naftnoj industriji i na tržištu pri čemu se primjećuje okretanje prema benzinu a rafinerije tendiraju uvesti proizvodnju petrokemijskih proizvoda. Ocijenila je da će nafta u EU zadržati stabilnih 30% tržišta dok će tržište transporta nafte u narednim godinama rasti za 20 do 22 milijuna tona godišnje.

Stefano Forte iz MOL-a na tematskom okruglom stolu rekao je da će MOL-ovo rafinerijsko poslovanje, koje je ove godine ostvarilo povijesno najbolje rezultate, nastaviti ostvarivati dobre rezultate i naredne godine. “Rafinerijske marže su poboljšane, a nama se isplatilo što smo inzistirali u energetskoj učinkovitosti i uštedama u poslovanju”, kazao je Forte.
Peter Seling iz INA-e kazao je da Ina treba nastaviti raditi na učinkovitosti svojih proizvodnih kapaciteta u okruženju koje trenutno nije prijateljsko. NIS-ov predstavnik Aleksandar Makarevič izjasnio se za investicije u rafinerije, ali pitanje je kada i koliko. Ta bi kompanija, koja je u rafineriju u Pančevu do sada investirala oko 500 mili eura, sada trebala investirati u jedinicu za obradu teških ostataka. Započeli su i s prodajom CNG-a i opskrbom električnom energijom.
Češki Unipetrol, dio Orlen grupe, prošli je tjedan potpisao ugovor o transportu nafte s Janafom, čime su ostvarili svoje namjere o diversifikaciji dobave nafte, a misle da su i ulaganja u upstream ispravan put. Vitol se pak u ovoj regiji orijentira na UNP, jer ocjenjuju da je regija “kratka” s tim energentom koji ima dobru budućnost.

You may also like