Janaf ostvario 18 posto veću dobit

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 228,1 milijun kuna, što je 18 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje te 48,9 posto više od plana, izvijestili su u utorak iz te kompanije.
Ukupni prihodi Janafa u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 537,5 milijuna kuna i za 1,6 posto su veći od ostvarenja prethodne godine, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 11,6 posto, na 259,4 milijuna kuna. Tako je bruto dobit iznosila 278,1 milijun kuna, što je na godišnjoj razini porast za 18 posto, a 48,9 posto više od plana.

Prihodi od temeljne djelatnosti – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, u prvih devet mjeseci ostvareni su u iznosu od 518,4 milijuna kuna i na razini su ostvarenja prethodne godine, a u usporedbi s planiranim iznosima veći su za 2,3 posto. Na inozemnom tržištu ostvareno je 349,7 milijuna kuna ili 67,5 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što je na razini ostvarenja prethodne godine, ali i za 1,2 posto više u odnosu na plan.

Na domaćem tržištu ostvareno je 168,7 milijuna kuna ili 32,5 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što je povećanje od jedan posto u odnosu na prethodnu godinu i 4,4 posto u odnosu na planirano. U promatranom obračunskom razdoblju ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu financirana su iz vlastitih novčanih sredstava u iznosu od 356,3 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću.

U prihodima od temeljne djelatnosti najznačajniji su oni od transporta nafte, a u prvih devet mjeseci iznosili su nešto više od 334 milijuna kuna, što je 3,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i 4,2 posto više u odnosu na plan.

Zaključno s 30. rujnom ove godine vrijednost fakturiranih ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosila je 356,3 milijuna kuna, a najvećim se dijelom odnosila na ulaganja u izgradnju spremničkog prostora na terminalu Omišalj, odnosno 210,3 milijuna kuna.

You may also like

0 comments