Saborski zastupnik SDP-a Tihomir Jakovina izjavio je u petak da nije bilo pogodovanja po natječajima za poticaje poljoprivrednicima iz EU fondova za ruralni razvoj te naglasio da štete nije bilo jer nije bilo ni isplata i da je važno da se sustav dalje ne blokira.

“Cilj raspisivanja natječaja po programu ruralnog razvoja je što prije našim poljoprivrednicima omogućiti korištenje EU sredstava i omogućiti što veće korištenje tih sredstava. Još jednom odgovorno tvrdim da nije bilo pogodovanja po natječajima iz 2015. godine”, rekao je novinarima u Saboru bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

S druge strane, naglasio je da je izuzetno je važno da se ne blokira sustav i da se što prije omogući donošenje odluka – ili donijeti odluku da se odustane od tog natječaja ili da se izdvoje eventualno projekti za koje postoji opravdana sumnja u revizijskom nalazu. “Izuzetno važno je naglasiti, nikakve štete nije bilo jer nikakvih isplata nije bilo. Tako su priče o nekom zamračivanju, pogodovanju i ostvarenju koristi zapravo klasične neistine i podmetanja odnosno odvlačenje pažnje s pravih afera koje potresaju državu”, kazao je Jakovina.

Europska komisija je prije desetak dana uputila hrvatskim vlastima dopis s primjedbama u vezi s natječajima za projekte iz Programa ruralnog razvoja, a Hrvatska ima dva mjeseca za odgovor na primjedbe, potvrdio je u utorak u Bruxellesu ministar poljoprivrede Davor Romić. Te slučajeve provjerava AFCOS mreža, posebno tijelo osnovanom s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj, koje neposredno surađuje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF).

Ministar Romić je rekao da AFCOS (Anti-Fraud Coordination Service) trenutačno preispituje 21 projekt. Riječ je o projektima koji su pobijedili na natječajima na koji su se prijavila različita poduzeća u vlasništvu istih osoba.

Glavne primjedbe Europske komisije odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanje europskih sredstava, primjerice kada se za nositelja projekta formalno postavi ženska osoba mlađa od 40 godina za što se dobivaju dodatni bodovi jer to doprinosi ispunjavanju ciljeva programa ruralnog razvoja. To je usko povezano s pitanjem povezanih poduzeća, koje se onda natječu za dobivanje europskih sredstava.

Primjedbe Europske komisije odnose se samo na tri podmjere, a ne na cijeli Program ruralnog razvoja. Te se podmjere tiču kapitalnih investicija, poput kupovine hladnjače, izgradnje skladišta i slično, zatim na izgradnju pogona za preradu primarnih poljoprivrednih u gotove proizvode s dodanom vrijednošću, primjerice pogon za proizvodnju voćnih sokova te na izgradnju bazena za stajsko gnojivo, kako bi se spriječilo da nitrati ne prodru u podzemne vode.

Romić je kazao i da se mora poštovati presumpcija nevinosti i zbog toga se o tome ništa ne može reći dok AFCOS mreža ne preispita te slučajeve, a tek nakon toga će se donijeti konkretne odluke. “U ovom trenutku AFCOS mreža treba dati odgovor na upite Komisije, a mi ćemo voditi računa o eventualnim propustima ako ih je bilo. Komisija je u pisanom izvješću istaknula da zasad šteta nije napravljena jer nije ni bilo isplata”, rekao je Romić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu, komentirajući dopis Europske komisije hrvatskim vlastima, da bi netko iz bivše Vlade trebao kazneno odgovarati za nepravilne i nepoštene natječaje. “Apsolutno bi netko iz bivše Vlade treba kazneno odgovarati, jer je natječaj nepravilan, nepošten i takav je rađen s namjerom”, rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima. “Podijeliti, kao što se sumnja i što je ustvrdila Europska komisija, umjetnim poduzećima 400 ili 500 milijuna kuna nije slučajnost i neka odgovaraju oni koji su to uradili”, poručio je Tolušić.

Related Posts