Jakob Zuma vračao protiv bijelaca u vrijeme apartheida

Brojni Afrikanci skloni su vračanju i vjerovanju da se prirodne sile mogu upotrijebiti u pozitivne i negativne svrhe, no sam koncept prakticiranja magije nije afrički, kaže Sheila Khama iz nacionalnog Povjerenstva za promidžbu i zaštitu kulturnih, vjerskih i jezičnih prava zajednica.

Riječ vračanje donijeli su europski misionari i kolonijalisti, koji su tradicionalnu afričku medicinu procijenili lošom i pogrešnom, kaže Khama. Po tradicionalnom afričkom vjerovanju okruženi smo prirodnim silama koje se mogu upotrijebiti u pozitivne i negativne svrhe. Iscjelitelji prizivaju duhove predaka, koristeći pritom razne trave, dijelove tijela životinja i minerale kako bi izliječili fizička i psihička oboljenja.

Iste se metode ponekad koriste u slučajevima napada na druge, iako je najčešće riječ o samoobrani. U tom slučaju napadač koristi prirodne sile kako bi se obranio od nekoga tko je već započeo ciklus crne magije i bacanja uroka protiv njega. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma navodno je priznao da je takve metode koristio protiv bijelaca u vrijeme apartheida, između 1948. i 1994. kada je crnačko stanovništvo zemlje bilo diskriminirano.

Lik vještice dolazi iz Europe, gdje su tisuće žena ubijene u lovu na vještice koji je trajao od 15. do 18. stoljeća. Zapadnjački koncept prakticiranja magije zaživio je u Južnoafričkoj Republici gdje se ta engleska riječ često koristila kao sinonim za zlonamjerne rituale. Vradžbine vrlo često potječu iz domorodačkih afričkih crkava, na razmeđu tradicionalnih i kršćanskih utjecaja, tvrdi znanstvenica Yaseen Ally te objašnjava kako se vjeruje da su vještice, najčešće žene, sklopile ugovor s đavlom ili da su naslijedile moći od žena iz prethodnih generacija.

Tradicionalna društva nastoje uspostaviti društvenu ravnotežu narušenu negativnim ritualima, primjerice tražeći od “krivca” da materijalnim putem kompenzira svoje žrtve, kaže Khama, dodajući da želi educirati javnost o tradicionalnoj afričkoj medicini kako joj se ne bi pripisivale negativne konotacije. Istodobno želi da se unesu izmjene u zakon kako bi se engleska riječ “vračanje” zamijenila neutralnijim terminom bliskijim afričkim urođenicima.

You may also like

0 comments