Jaki japanski pokazatelji poduprli su cijenu nafte

Cijene barela nafte stabililizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 65 dolara, poduprte neočekivano snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Državama i ohrabrujućim podacima o japanskom gospodarskom rastu. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,81 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 58,57 dolara.

Tržišta su se danas stabilizirala nakon jučerašnjeg pada cijena za više od tri posto pod utjecajem jačeg dolara i zabrinutosti zbog sve izraženije prekomjerne opskrbe. “Tržište je jučer bilo pod velikim pritiskom i nije neobično dan kasnije svjedočiti korekciji”, zaključuje Hans van Cleef iz nizozemskog ABN Amroa. Potporu cijenama pružio je neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 5,2 milijuna barela prema podacima Američkog instituta za naftu (API). Analitičari koje je anketirao Reuters prognozirali su pad za milijun barela. Michael Hewson iz CMC Markets konstatira da veći od očekivanog pad zaliha podupire cijene nafte, jer ukazuje na veću potražnju. “Ključnim smatram ne sam pad zaliha, već ubrzavanje tog trenda”, objašnjava on.

Cijene su crpile potporu i iz jakih gospodarskih podataka iz Azije. Aktivnosti u japanskom gospodarstvu, trećem po veličini u svijetu, povećale su se na godišnjoj razini 2,4 posto u prva tri mjeseca ove godine, iznad prosječne tržišne prognoze rasta od 1,5 posto, te nakon revidirane 1,1-postotne stope rasta u razdoblju od listopada do prosinca, pokazuju službeni podaci. “Japan spada među glavne uvoznike sirove nafte i rast u toj regiji svakako će povoljno utjecati na potražnju za sirovom naftom”, objavili su iz singapurskog Phillip Futuresa. U prošlom se tjednu u Japanu prerađivalo 3,02 milijuna barela dnevno, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu, što je do 0,12 postotnih bodova više nego u istom tjednu prošle godine, ali i 0,17 postotnih bodova niže nego u prethodnom tjednu. Stopa rafinerijske iskorištenosti iznosila je 77,1 posto, što je 3,5 postotnih bodova više na godišnjoj razini i 4,4 postotna boda manje nego u prethodnom tjednu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 61,11 dolara, što znači da je pala 1,87 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.