Jaki euro zakočit će rast eurozone?

Poruka iz EK
Dugotrajna aprecijacija nominalnog efektivnog tečaja eura mogla bi naštetiti oporavku gospodarstva eurozone a Europskoj središnjoj banci (ECB) otežati zadaću jačanja inflacije, ocjenjuje Europska komisija.

„Daljnje znatno jačanje eura stvorilo bi značajne rizike u vidu pritisaka na smanjenje stope gospodarskog rasta eurozone i stope inflacije u uvjetima krhkog oporavka”, stoji u dokumentu EK u koji je Reuters dobio uvid.

Nominalni efektivni tečaj eura ojačao je od veljače do kolovoza oko 7,5 posto, navodi se u dokumentu. Komisija je pripremila dokument 16. rujna a ministri financija eurozone trebali bi na eurogrupi razgovarati o njemu u ponedjeljak.

Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u rujnu najsnažnije u dvije godine, poduprte domaćom ali inozemnom potražnjom nakon ublažavanja mjera suzbijanja zaraze koronavirusom, pokazalo je u četvrtak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Prema podacima na internetskoj stranici, eurogrupa je neformalno tijelo na kojem ministri financija eurozone raspravljaju, između ostalog, o ekonomskoj situaciji i izgledima za eurozonu. Obično se sastaju jednom mjesečno, sastanci su neformalni a rasprave povjerljive, stoji na internetskoj stranici eurogrupe. Na sastancima sudjeluje i potpredsjednik EK zadužen za ekonomsku i monetarnu politiku i čelnica odnosno čelnik ECB-a. “Ovisno o uzrocima aprecijacije, dugotrajno jačanje nominalnog efektivnog tečaja eura od pet posto moglo bi smanjiti stopu rasta BDP-a za 0,9 do 1,1 postotni bod nakon jedne godine a stopu inflacije za 0,5 do 0,8 postotnih bodova”, navodi EK u dokumentu.

Dužnosnici eurozone uključeni u pripremu razgovora ministara izjavili su, međutim, da aprecijacija eura uglavnom odražava povjerenje tržišta u mjere eurozone za suzbijanje pandemije te da vjerojatno neće zabrinuti ministre.  “Euro jest aprecirao ali to se uglavnom smatra naličjem veće atraktivnosti i snage Europe”, rekao je neimenovani visoki europski dužnosnik.

“Ne očekujem da će ministri pokazati zabrinutost”, rekao je drugi visoki dužnosnik. Prema tom dokumentu, ključno će za kretanje tečajeva valuta u idućim mjesecima biti kako će se svijet nositi sa pandemijom.

Pogoršanje izgleda za globalno gospodarstvo moglo bi ići na ruku dolaru i jenu, koji uživaju status sigurnih utočišta, dok će pojačane trgovinske odnosno geopolitičke napetosti vjerojatno pritisnuti euro, procjenjuju u EK. „Skorašnji američki predsjednički izbori također bi mogli biti razlog za veće oscilacije tečaja eura prema dolaru”, navodi se u dokumentu Komisije.

Nominalni efektivni tečaj eura ponderirana je prosječna vrijednost bilateralnih tečajeva eura u odnosu na valute glavnih trgovinskih partnera izvan europodručja, prema definiciji preuzetoj iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u kolovozu je porasla peti mjesec zaredom, dok je u Hrvatskoj blago smanjena, približivši se prosjeku eurozone, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u kolovozu u Europskoj uniji na 7,4 posto, s revidiranih 7,3 posto u srpnju, pokazalo je izvješće.

You may also like

0 comments