Jaki dolar i obilna opskrba, nafta nadomak 49 dolara

Cijene barela nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 49 dolara, pritisnute visokom razinom proizvodnje u bliskoistočnim članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i jačim dolarom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,30 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 47,04 dolara.

Irak je u kolovozu povećao izvoz sirove nafte iz luka na jugu zemlje a nadležni je ministar najavio i daljnje intenziviranje proizvodnje. Najveći izvoznik u svijetu Saudijska Arabija zadržao je pak u ovom mjesecu proizvodnju blizu rekordne razine.

Izjave o visokim razinama proizvodnje prigušile su očekivanja da bi OPEC i proizvođači izvan tog kartela, poput Rusije, mogli u rujnu dogovoriti zajedničke mjere potpore cijenama, poput zamrzavanja razine proizvodnje. Sličan je pokušaj u travnju završio neuspjehom. “Sve je vjerojatnije da će tržišta zanemariti ishod rujanskih razgovora budući da će se čak i da bude postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje postaviti pitanje njegova poštivanja”, drže analitičari Barclaysa.

Članice OPEC trebale bi se neslužbeno sastati na marginama Međunarodnog energetskog foruma, koji se održava u Alžiru od 26. do 28. rujna. Na tom bi skupu trebala biti nazočna i Rusija.

Dodatno je na početku novog tjedna cijene nafte pritisnuo jaki dolar, koji je prema jenu dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna nakon što je američka središnja banka Fed potaknula očekivanja da će uskoro povisiti ključne kamatne stope.Odvojeno je OPEC danas na svojoj stranici izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 45,75 dolara, što znači da je porasla 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like