Home Energetika Jak dolar prigušio skok cijena nafte

Jak dolar prigušio skok cijena nafte

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara, budući da su očekivanja o padu zaliha u SAD-u i smanjenoj globalnoj opskrbi ublažila utjecaj oštrog skoka tečaja dolara.

Barelom nafte na londonskom tržištu trgovalo se po 55,57 dolara, više-manje nepromijenjenoj cijeni u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Jučerašnji dan, prvi radni u novoj godini, zaključio je trgovanje u minusu 1,35 dolara.

Ni na američkom tržištu danas nije bilo značajnijih promjena u cijeni i barelom se trgovalo po 52,42 dolara. Prvi radni dan u 2017. godini završio je u minusu od 1,39 dolara.

Jučer je naftna tržišta prigušio skok dolara na najvišu razinu u 14 godina prema košarici ključnih valuta pod utjecajem ohrabrujućih podataka iz američkog gospodarstva. Jači dolar koči potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Danas su cijene nafte stabilizirala očekivanja da će najnoviji podaci iz SAD-a pokazati pad zaliha nafte u prošlom tjednu. Očekuju se i naznake da će se proizvođači nafte pridržavati dogovorenog smanjenje koje je stupilo na snagu 1. siječnja. “Jačanja dionica i cijena industrijskih kovina jutros na tržištima, uz očekivanje pada zaliha sirove nafte u SAD-u … čimbenici su koji pružaju blagu podršku cijenama”, kazao je Bjarne Schieldrop, glavni ekonomist za sirovine u SEB Marketsu.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama pokazati njihov pad za 1,7 milijuna barela. API-jevo izvješće bit će objavljeno u četvrtak a američka vlada objavljuje prvo izvješće u ovoj godini tek iduće srijede.

Očekivanja o poštivanju dogovora proizvođača o smanjenju opskrbe podupro je pak Kuvajt, čiji je državni proizvođač nafte najavio smanjenje proizvodnje u prvom kvartalu. Prema dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Kuvajt mora smanjiti proizvodnju za 131 tisuća barela dnevno.

OPEC-ov odbor sastat će se 21. i 22. siječnja u Beču kako bi razmotrili poštivanje preuzetih obveza. “Cijene će vjerojatno ostati promjenjive dok ne stignu potvrde o poštivanju kvota”, napisali su analitičari u tvrtki Cenkos Securities.

OPEC je odvojeno u srijedu objavio da je barel referentne košarice nafte u utorak stajao 53,13 dolara, što znači da mu je cijena ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan, 30. prosinca.

Related Posts