Jak dolar povećao cijene banana

Banane su u Hrvatskoj poskupjele zbog sve višeg tečaja američkog dolara.

“Panamska bolest u nas se zove dolar” kaže Miljenko Preložnjak, direktor Pacific Fruita, jednog od najvećih uvoznika banana u Hrvatsku, nakon što su svjetski mediji objavili kako bi zbog gljivice zvane Panamska bolest, koja ozbiljno prijeti australskim bananama, cijena te dragocjene voćke globalno mogla skočiti i 400%, piše Večernji list.

Australske plantaže, na kojima se godišnje proizvede banana za oko 550 mil. dolara, nisu, naime, izvoznice banana, ali bi potražnja za uvoznima, mogla izazvati tektonske poremećaje na svjetskom tržištu, kako se to dogodilo i 2011., kada je ciklon poharao 20% australskih usjeva, tvrde neki analitičari. Lani su famoznom gljivicom, koja izjeda korijen banane, bili pogođeni i Filipini pa neki nagađaju kako je njihova cijena od 12 kuna u većini hrvatskih trgovina posljedica panamske pošasti ili špekulacija proizašlih iz nje. I TISUP, tržišni informacijski sustav u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, bilježi kako su banane u nas skuplje za oko 19% u odnosu na isto razdoblje lani, a ne tako davno kupovali smo ih i po prosječnoj cijeni od oko 8 kuna.

Preložnjak, međutim, tvrdi, kako je jedini krivac za to dolar. Banane se u Hrvatsku gotovo isključivo uvoze s dolarskog tržišta – Ekvadora, nešto iz Kostarike i Kolumbije. No za dolar smo lani u ovo doba morali izdvojiti 5,63, a sada čak 7,37 kn, dok Pacific Fruit, ističe on, živi u eurskom svijetu. Samo je Pacific Fruit (u nas drugi po veličini uvoznik nakon Konzuma), lani od ukupnih 54,4 tisuća tona za 51,5 milijuna dolara uvezao oko 900.000 kartona, odnosno 18 tisuća tona. (Večernji list)