Jadranka Kosor: Ne bih se čudila da Predsjednica uvede izvanredno stanje

Jadranka Kosor komentirala je u studiju N1 televizije bezuspješan prvi pokušaj konstituiranja Sabora. Iz ‘trosmislene izjave Vladimira Šeksa’, Jadranka Kosor zaključila je da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi sama formirati vladu, koja bi trajala ‘dok se ne raspišu izbori pa dok je kampanja i tako dalje’.

‘Moglo bi se dogoditi da ona ostvari ono što je napisala na Facebooku – da će uzeti sve ovlasti’, kazala je Kosor. Na pitanje može li ona raspisati izbore bez vlade, Kosor odgovara da može i da bi to bilo državničko ponašanje. Ona misli da novi izbori i nisu tako skupi. ‘Koliko ovo košta cijelu državu? Zamislite samo! Mala srećica u nesreći je u tome što nije formiran Sabor, jer bi krenule plaće’, kazala je, dodajući da nas košta i to što ne donosimo proračun.

‘Jad i bijeda politike. Ovo je prvi puta u samostalnoj, demokratskoj Hrvatskoj da nije konstituiran Sabor nakon izbora. Ovo je prvi puta da se svi akteri nisu dogovorili. Ovo je destrukcija demokratskih procesa, Zašto svi koji imaju jednu trećinu nisu podnijeli svoje prijedloge. Ova taktika Domoljubne koalicije mi nije jasna, ali mi je jasno zašto je Karamarko bio jutros dobro raspoložen.

Mislim da je puno poštenije ići na nove izbore. To ne može biti prije negoli predsjednica ponudi mandat za sastavljanje Vlade, ma kako tko tumačio Ustav. Ovo kako danas izgleda Sabor, tamo se ne može raditi i donositi važne odluke’, smatra bivša premijerka. Što pokazuje potez HDZ-a koji nisu podržali kandidata Mosta, a nisu predložili svojeg? ‘Mislim da HDZ ovim jako gubi jer se sve događalo pred očima javnosti’.

Je li u ovom trenutku postojao način za naći konsenzus? ‘Jest, jer smo imali kandidata koji nije ni iz HDZ-a ni iz SDP-a. Međutim, da je i izabran ništa ne bi jamčilo da će biti stabilna vlada. No ovo danas pokazuje da nisu odgovorni’, smatra Jadranka Kosor.

You may also like