Jadranka Kosor će nositi listu reformista u V. izbornoj jedinici

Bivša HDZ-ova premijerka, a sadašnja nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor i bivši potpredsjednik SDP-ove Vlade, a sada čelnik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić potpisali su u utorak sporazum o izbornoj suradnji po kojem će Kosor biti prva na listi u V. izbornoj jedinici kao nezavisna, a kandidira je Čačićeva stranka u sklopu koalicije Uspješna Hrvatska.

“Ovim potpisom ne dobivam novog šefa, već ulazim u suradnju koja je nastavak nekih naših dobrih odnosa iz prošlosti”, rekla je Kosor na konferenciji za novinare podsjećajući kako je i na prošlim izborima bila u toj izbornoj jedinici, a također je, podsjeća, i počasna građanka Vukovara.

Obzirom da Reformisti na izbore idu u koaliciji sa strankom bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska, Kosor je pojasnila da Čačić koordinira pet izbornih jedinica, među kojima i V., a samo s njim je dogovarala angažman za izbore. “S Ivom Josipovićem nisam nikada razgovarala o takvom dogovoru, kao ni sa Slavkom Linićem, koji ide u VIII. izbornoj jedinici kao prvi na listi koju predlaže Josipović”, pojasnila je Kosor dodajući kako joj se Linić, koji je s njom bio u sukobu, ionako još davno javno ispričao brošem.

Prije šest mjeseci, naime, Kosor je nagađanja kako bi s Josipovićem mogla na izbore komentirala porukom “On i ja smo vam k’o vatra i voda, pa ta priča zato slabo, slabo hoda”. “Svatko igra za sebe, a nakon izbora raspolaže s mandatom koji osvoji. Ako ja osvojim mandat s njime raspolažem kao nezavisna zastupnica”, poručila je Kosor.

Ostaje, kaže, desni centar, dok je Radimir Čačić s kojim dugo surađuje, politički centar. “Dok sam vodila Vladu, on je bio žestoki kritičar ali i jedini koji je imao hrabrosti pohvaliti javno i ono što sam dobro radila kao, primjerice, program oporavka”, naglasila je Kosor.

Kao bivša premijerka zajedno s bivšim potpredsjednikom Vlade zajedno će, kaže, raditi na važnim pitanjima kao što su deficit, javni dug, neprovedene reforme i dr. “Jadranka Kosor je, obzirom da je politika mjerljiva disciplina, jedna od rijetkih s neupitnim rezultatima, a u nepotpunom premijerskom mandatu donijela je teške i važne odluke. Stala je iza programa tvrdih reformi i bolnih rezova”, kazao je Čačić.

Kao jednu od povijesno važnih Kosoričinih odluka nazvao je onu o arbitraži koja je, ističe, omogućila ulazak Hrvatske u EU. “Ona svojim izborom u Hrvatski sabor ostaje nezavisna zastupnica i mi nemamo, ni pod ni nad stolom, za nju nikakvih zahtjeva”, rekao je Čačić. Kosor je pak poručila kako je u životu ostvarila svoje najviše ciljeve te dodala kako bi još htjela ostati raditi u politici.

You may also like