Jači dolar stabilizirao cijenu nafte iznad 66 dolara za barel

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara budući da je utjecaj jačeg dolara neutralizirala zabrinutost za libijski izvoz nakon blokade važne naftne luke.

Na londonskom je tržištu cijena barela neznatno porasla u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,55 dolara za barel. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 58,98 dolara. Naftna su tržišta u utorak balansirala između jačeg dolara koji prigušuje potražnju, smanjujući kupovnu moć imatelja ostalih valuta, i blokade nafte luke Zueitina na istoku Libije. Blokada je potpirila zabrinutost za isporuke iz te zemlje budući da je Zueitina spadala među malobrojne luke kroz koje se još izvozila nafta. Većina je bila zatvorena zbog oružanih sukoba odnosno prekida proizvodnje na naftnim poljima nakon rušenja bivšeg diktatora Muamara Gadafija.

Trenutno se u Libiji proizvodi nešto manje od 500 tisuća barela nafte dnevno, objavili su dužnosnici, što je tek trećina proizvodnje iz razdoblja prije 2010. godine. “Cijene nafte uzimaju predah nakon nedavnog skoka. Ključ je bio zamah – skok cijena potpiruje kapital koji traži prilike za kupnju”, tumači rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Pritom je tržište nafte iznimno dobro opskrbljeno, uključujući i proizvodnju Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja trenutno premašuje potražnju za gotovo dva milijuna barela dnevno.

Ministri OPEC sastat će se sljedećeg mjeseca kako bi razmotrili proizvodnu politiku, ali analitičari smatraju da su male šanse da će smanjiti proizvodnju, budući da nastoje sačuvati svoj tržišni udio. Odvojeno je OPEC u utorak na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak porasla 62 centa u odnosu na kraj prošloga tjedna.