Jacenjuk u parlamentu ipak dobio povjerenje

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk dobio je u utorak povjerenje parlamenta, koji nije skupio dovoljan broj glasova za njegovu smjenu. Za izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi koja je na meti snažnih kritika zbog nedovoljnih reforma i borbe s korupcijom, bila su 194 zastupnika, a traženi minimum je bio 226 glasova, što znači da vlada više ne može biti smijenjena do kraja sadašnjeg saziva parlamenta u srpnju.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio je u utorak ostavku premijera Arsenija Jacenjuka i državnog tužitelja, a obojica su se našli na udaru kritika zbog kašnjenja u pokretanju reformi. Predsjednik je pozvao državnog tužitelja i premijera da odstupe s položaja kako bi se vratilo povjerenje u vlast, napisao je glasnogovornik predsjednika na društvenoj mrži Twitter.

Porošenko je odbacio mogućnost prijevremenih izbora i u obraćanju narodu naglasio je da bi novu vladu trebala činiti sadašnja prozapadna koalicija. Porošenko je na čelu najveće ukrajinske stranke, a Jacenjuk druge po veličini. Obje su u vladajućoj koaliciji.

Kijev i Moskva postigli su dogovor koji omogućuje da se ruski i ukrajinski kamioni, koji od prošlog tjedna stoje na granici dviju zemalja, mogu vratiti kući, priopćeno je u utorak iz ukrajinskog ministarstva infrastrukture.

Ukrajina je “postigla dogovor koji omogućuje da se ukrajinski kamioni koji su bili blokirani na ruskom teritoriju, mogu slobodno vratiti (…) Zauzvrat, ukrajinska strana dopušta prolaz preko svog teritorija ruskim kamionima koji čekaju povratak kući”, navodi ukrajinsko ministarstvo infrastrukture u svom priopćenju.

Dogovor vrijedi od 16. do 25. veljače, dodaje ministarstvo, navodeći da “više od 600 ukrajinskih vozila stoji na ruskom teritoriju i na teritoriju azijskih zemalja na ruskoj granici”. “Isto tako, šestotinjak ruskih vozila moći će se vratiti u Rusiju iz zemalja Europske unije”, dodaje se u priopćenju.

Rusko ministarstvo prometa potvrdilo je taj dogovor, dodajući u priopćenju da je “ruska strana spremna izmijeniti svoje protumjere ako se (…) prekine blokada ruskih prijevoznika u Ukrajini”. Ovaj sukob, nova epizoda u gospodarskom ratu Kijeva i Moskve, počeo je prošlog tjedna kada su nacionalistički aktivisti zapriječili ulaz stotinama ruskih kamiona na zapadu Ukrajine.

Rusko ministarstvo prometa je, kao odgovor na tu blokadu, objavilo u nedjelju da privremeno zabranjuje prolaz ukrajinskih kamiona kroz Rusiju, a ukrajinska vlada je odmah nakon toga donijela sličnu odluku.

You may also like

0 comments