Jačanje dolara pritislo cijenu nafte i svjetske burze

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagače zabrinjava jačanje dolara i pad cijena sirovina. Dow Jones ojačao je 13 bodova, ili 0,08 posto, na 17.515 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 4.773 boda. S&P 500 oslabio je, pak, 0,04 posto, na 2.035 bodova.

“Nakon uspona posljednjih tjedana, mislim da je logično što su ulagači odlučili predahnuti i povući dio zarade s tržišta”, kaže Jeff Buetow, predsjednik tvrtke BFRC Services. Nakon pet tjedana neprestanog rasta cijena dionica, S&P 500 indeks prošloga se petka probio u pozitivno područje u odnosu na početak godine. No, nakon pada posljednjih dana ponovno je u minusu. Ovoga je tjedna oslabio 0,7 posto.

Tržište se ovoga tjedna našlo pod pritiskom nakon što je nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da bi Fed u ovoj godini mogao povećati ključne kamate u dva navrata, a prvi takav potez mogao bi uslijediti već u travnju, prije nego što se na tržištu očekivalo.

To je uznemirilo ulagače koji su se nadali da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamate samo jednom, i to kasnije tijekom godine. Mogućnost povećanja kamata potaknula je, pak, uspon tečaja dolara, a to je pritisnulo cijene nafte i ostalih sirovina. Zbog toga su ovoga tjedna pale cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru, koji je ionako bio pod pritiskom zbog nastavka rasta zaliha nafte u SAD-u, što je obnovilo zabrinutosti ulagača da je ponuda i dalje znatno veća od potražnje. “Smjer tržišta i dalje u određenoj mjeri određuje kretanje cijena sirovina i tečaja dolara”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Visok tečaj dolara ne odgovara američkim multinacionalnim kompanijama jer zbog toga slabe njihovi prihodi s inozemnih tržišta. Teroristički napadi u Bruxellesu, u kojima je poginulo više od 30 ljudi, također su pridonijeli nesigurnosti na tržištima, kažu analitičari. Uz to, nitko nije želio previše riskirati uoči produljenog vikenda, s obzirom na predstojeće uskrsne blagdane. U petak se na Wall Streetu ne radi.

Zbog toga je cijeloga tjedna obujam trgovanja bio ispodprosječan. Tako je bilo i jučer, kada je na američkim burzama vlasnika zamijenilo oko 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8,1 milijardu. Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,49 posto, na 6.106 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,71 posto, na 9.851 bod, a pariški CAC 2,13 posto, na 4.329 bodova.

You may also like

0 comments