Jača kontrola regionalnih granica

Predstavnici policija Slovenije, Srbije, Makedonije i Grčke razgovarali su u petak na Brdu kod Kranja o suradnji u ovladavanju migracijskog vala i jačoj kontroli te registraciji izbjeglica pri ulasku u te države, zauzevši se za jaču kontrolu granica kroz koje prolaze migranti.

Ravnatelj slovenske policije Marijan Fank izjavio je nakon sastanka da zadnjih dana dolazi do pada dnevnog priljeva migranata na balkanskoj ruti, što je posljedica promjene vremenskih prilika i mjera koje provodi Makedonija na svojoj granici s Grčkom, ali da sadašnje stanje nije jamstvo za dugoročno zaustavljanje velikog migrantskog vala prema Europi. Predstavnici policija svih četiriju država zauzeli su se za to da se zbog sigurnosnih razloga poboljša način identifikacije migranata. Jedan od prijedloga koji je na sastanku iznesen jest i uvođenje jedinstvenog dokumenta za identifikaciju koji bi migranta pratio od ulaska u EU pa sve do njegova krajnjeg odredišta.

Slovenija se obvezala da će  za tu zamisao pokušati dobiti veću potporu članica EU-a, a pri provedbi ideje morala bi sudjelovati i agencija za vanjske granice Frontex. Govorilo se i o problematici spajanja razdvojenih izbjegličkih obitelji te naporima Grčke da, uz asistenciju Frontexa, pojača kontrolu migracijskih prijelaza na njene otoke u Egejskom moru te o zajedničkim aktivnostima koje Grčka namjerava uspostaviti s Makedonijom na zajendičkoj granici radi boljeg nadzora migracijskih trendova. Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) upućen je poziv da se više uključi u sadašnju migrantsku krizu u vezi problema povratka migranata koji nemaju pravo ulaska u EU u njihove matične države, pri čemu bi morala pripremiti i regionalni program dobrovoljnog povratka za takve migrante. Hrvatska nije sudjelovala na današnjem sastanku, a ravnatelj slovenske policije Marijan Fank kazao je da će o zaključcima izvijestiti svoga hrvatskog kolegu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak je diplomatskom notom Sloveniji ponovno oštro prosvjedovalo zbog nastavka postavljanja bodljikave žice na državnom području Republike Hrvatske zbog čega je izrazilo ozbiljnu zabrinutost, priopćeno je. Prosvjed se posebno odnosi na lokacije u području rijeke Sutle koje neosporno pripadaju hrvatskim katastarskim općinama Novi Dvor Klanječki, Miljana i Klanjec, navodi MVEP. U prosvjedu upućenom veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu MVEP je ponovio prethodni zahtjev da se bodljikava žica postavljena na hrvatskom državnom području žurno i bez odgode ukloni.

Postupanje slovenske strane potpuno je suprotno uvjeravanjima najvišeg slovenskog političkog vrha 29. studenoga 2015. da neće nastaviti postavljati žičane zapreke u područjima koja bi se “mogla pokazati spornima u svijetlu određivanja granice”, odnosno da će u tim područjima uspostaviti druge mjere nadzora na granici, piše MVEP. Odbacuje sve navode iz prijašnjih slovenskih diplomatskih nota u kojima se navodi da je postavljanje bodljikave žice privremena mjera koja nema namjeru prejudicirati granicu i zaoštriti spor.  Slovenska strana je još jednom upozorena da nikakvi razlozi ne mogu i ne smiju biti opravdanje za postavljanje bodljikave žičane ograde na hrvatskom državnom području, dodaje MVEP.

Ističe da uklanjanje dijelova postavljene žice s prijelaznih točaka na granici nije predmet tumačenja i provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji koji su u nadležnosti Stalne mješovite komisije. Slovensku stranu poziva da svoje ponašanje uskladi s obavezama iz tog Sporazuma. Svojim postupcima Slovenija izaziva situaciju da se već četvrti tjedan zaredom susjednoj državi uručuje prosvjedna diplomatska nota, piše MVEP.  Izražava nadu da će Slovenija reagirati na opravdane prosvjede te će u europskom i dobrosusjedskom duhu prekinuti praksu postavljanja bodljikave žičane ograde na državnom području Republike Hrvatske.

You may also like