Izvršen atentat na gradonačelnika Gdanska

Gradonačelnik poljske luke Gdanjsk Pawel Adamowicz bio je napadnut nožem u nedjelju navečer na dobrotvornom skupu, objavila je policija potvrdivši informacije koje su ranije objavili mediji.
Gradonačelnik je prevezen u bolnicu gdje je dežurni liječnik Jerzy Karpinski ocijenio njegovo stanje “vrlo ozbiljnim” te je podvrgnut operativnom zahvatu, javlja poljska agencija PAP. Napad se dogodio pred nekoliko stotina osoba u dobrotvornoj akciji prikupljanja novca za kupnju medicinskih uređaja. Napadača su priveli policajci, a prema glasnogovorniku riječ je 27-godišnjem stanovniku Gdanjska.

Videosnimka na YouTubeu pokazuje muškarca koji skače na podij, grabi mikrofon i tvrdi da ga je prethodna vlada Građanska platforma (ljevica) bacila u zatvoru i “mučila”. “I zato Adamowicz mora umrijeti”, uzviknuo je muškarac. Na dužnosti gradonačelnika 53-godišnji Adamowicz je od 1998., a Građanska platforma poduprla je njegov reizbor na lokalnim izborima u jesen 2018. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Poljske Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki odmah su izrazili solidarnost s Adamowiczem.

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak počeo je nedjelju službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj polaganjem vijenca na Zid boli zajedno s hrvatskim kolegom po dužnosti Damirom Krstičevićem, priopćeno je iz MORH-a.

Ministri obrane Krstičević i Błaszczak položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” na zagrebačkom groblju Mirogoj. Drugog dana posjeta, u ponedjeljak, ministar Krstičević primit će u ministarstvu obrane ministra Błaszczaka s izaslanstvom u službeni posjet.

Na sastanku će ministri Hrvatske i Poljske potpisati novi okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o obrambenoj suradnji kojim će se ojačati postojeći pravni okvir suradnje između dviju država te zamijeniti postojeći Sporazum o suradnji na području obrane iz 1998. godine, stoji u priopćenju.

You may also like