Izvoz ruske nafte raste usprkos sankcijama

Analiza Reutersa

Utovari sirove nafte tipa Ural i KEBCO (kazahstanski blend) iz ruske baltičke luke Ust-Luga od 1. do 10. veljače mogli bi narasti na milijun tona s 0,9 milijuna u planu za isto razdoblje u siječnju, informacija je koju prenosi Reuters iz trgovačkih krugova. To je porast od 11% na dnevnoj bazi, pokazali su izračuni Reutersa.

Utovari nafte tipa Ural, KEBCO i Siberian Light iz luka Primorsk i Novorossiisk za 1.-10. veljače pomalo se pojavljuju, a trgovci očekuju da će zalihe nafte iz zapadnih luka Rusije ostati visoke u veljači.

Utovar nafte iz ruskih baltičkih luka trebao bi porasti za 50% u siječnju od prosinca jer prodavači pokušavaju zadovoljiti snažnu potražnju u Aziji i iskoristiti rastuće globalne cijene energije, rekli su trgovci, a pokazali su izračuni Reutersa.

Prema podacima trgovaca i izračunima Reutersa, oko 70% siječanjskih tereta nafte tipa Ural ide prema Indiji. Indija je već nekoliko mjeseci glavni kupac ruske nafte, ispunjavajući prazninu koju su ostavili kupci iz EU-a. U prosincu je uvoz nafte iz Indije skočio na petomjesečni rekord zbog aktivne kupnje ruske nafte. Kina, koja se smatra drugim najvećim kupcem nafte tipa Ural u siječnju, također povećava kupnju nafte na fizičkim tržištima.

Jedina europska zemlja koja je znatno povećala uvoz ruske nafte je Bugarska, po pisanju Bloomberga, koja dnevno morskim putem uvozi 146.000 barela, koja je utrostručila uvoz nakon dobivanja djelomičnog oslobođenja od sankcija. Bloomberg piše da je Rusija od carina na izvoz zaradila 8 mil. USD tjedno, ili 16% više, no četverotjedna zarada je pala za 13 milijuna na 56 mil. USD. Prema pisanju Bloomberga Rusija je uvela novu formulu za kalkulaciju carina za izvoz od siječnja, prepolovivši iznos carine naovisno o cijeni nafte.

Kazahstan je ljetos promijenio naziv nafte koju izvozi preko ruskih morskih luka u Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO) kako bi je odvojio od nafte podrijetlom iz Rusije kako bi izbjegao rizike sankcija i probleme s financiranjem, piše Energetika-net.

You may also like