Izvoz američkog plina strateški je interes

Američki naftni institut (API) navodi kako bi u buduće izvoz plina iz američkih luka mogao postati nacionalni strateški interes.

Naime, američki bi plin mogao poslužiti kao sredstvo za razbijanje sadašnjeg velikog ruskog utjecaja na europsko plinsko tržište. Uostalom, i potpredsjednik SAD-a Joe Biden je nedavno u Latviji naglasio kako Europa treba “različite izvore plina, ne nove plinovode koji je zaključavaju u veću ovisnost o Rusiji” i da “ruski plin treba ostati dio europskog tržišta, ali to tržište mora ostati otvoreno i konkurentno.” No, unatoč politici, niske cijene plina na europskom tržištu mogu negativno utjecati na planove većeg izvoza američkog plina. Tako je Shell u srpnju 2016 godine objavio kako su i negativni izgledi za isplativost izvoza plina u Europu dijelom utjecali na odluku o odgodi donošenja konačne investicijske odluke o izgradnji izvoznog plinskog terminala u Kanadi, javlja novinska agencija UPI.

Na izvoz prirodnog plina iz Norveške u Veliku Britaniju neće utjecati odluka Britanaca o izlasku iz Europske unije, objavilo je norveško Ministarstvo za naftu i energetiku. Norveška je najveći dobavljač plina za Veliku Britaniju s udjelom u 2015. godini od 40% ukupnog britanskog uvoza plina. Tako Brexit neće negativno utjecati na pristup britanskom tržištu za norveške energetske tvrtke, a Norveška je stabilan dobavljač plina koji će to ostati i u buduće, javlja američki portal Rigzone.

You may also like