Izvor: Pozitivni pomaci, ali vremenskom smo tjesnacu

Jučerašnji sastanak u vladi glede smjernica proračuna bio je vrlo učinkovit, porezna politika ove se godine neće mijenjati zato što su mnoge stvari zadane, poput ministarstva, rashodovne strane proračuna, ali još se nisu načinile projekcije povećanja prohoda proračuna, rekao nam je izvor iz Ministarstva financija.

Proračun, prijedlog kojega će biti gotov sredinom ožujka, koji slijedi opće komentara Europske komisije od prije nekoliko tjedana, ali i opsežne smjernice IFO instituta, sastoji se od nekoliko koraka kojima je cilj smanjiti rashodovnu stranu za 3 do 4 milijarde kuna, kako ispravno primijetili i studenti na okruglom stolu Udruge Lipa.

Izvor je u razgovoru za naš portal izjavio i kako, za razliku od prošle administracije, ova nama namjeru proračun temeljiti na procjenama meteorološkog zavoda niti na efektu provoza roba koji bi još ove godine trebao biti značajan. Nasuprot tome, planiraju preraspodjelu kadrova u javnoj upravi kako bi se stvorila veća efikasnost te smanjivanjem broja ureda smanjili materijalni troškovi. Planiraju dva do tri puta učinkovitiju godinu u privlačenju sredstava europskih fondova.

No stručnjaci poput Sadre Švaljek, Velimira Šonje ili Zdeslava Šantića u Jutarnjem listu ili Daniela Hinšta za naš portal iako podržavaju smjernice proračuna, upozoravaju kako nema vremena za čekanje glede smanjenja oporezivanja rada, ali i poslovnih procesa što je također preporučio IFO institut. Samo tako je moguće zaustaviti disproporciju rasta BDP-a, nastalog mahom zbog meteorologije i zapošljavanja na javnom novcu, i stagnacije industrijske proizvodnje.

Takva disproporcija ima za rezultat deflatornu spiralu koja usprkos rastu ekonomske dinamike igračima na tržištu povećava obveze prema državi, no to je druga tema.

U razgovoru za naš portal, poslovni konzultant i profesor političke ekonomije Mladen Vedriš načelno je podržao proračun, najviše zbog pozitivnih odjeka sastanka premijera sa kreditorima. posjeta MMF-a i zadržavanja kreditnog rejtinga, no istaknuo je kako valja pričekati reakciju Europske komisije i njene komentare na proračune zemalja članica Unije.

Zaključimo, iako postoje mnogi pozitivni pomaci u smjernicama za proračun te iako se možemo nadati pozitivnoj promjeni financijske politike, poglavito na rashodovnoj strani proračuna, očekujemo savladavanje izazova na prihodovnoj strani proračuna, ali i aktivniju fiskalnu politiku u pogledu stvaranja ekonomske dinamike i postepenog izlaska aktivne uloge države iz ekonomskih procesa. Vremena je malo, suglasan je s nama izvor iz ministarstva financija.
Najnovije vijesti

You may also like

0 comments