Izvješće o BDP-u podiglo svjetske burze

Nade u izbjegavanje recesije

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli jer je izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a podržalo nade ulagača da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se američko gospodarstvo ‘mekano prizemljiti’ i tako izbjeći recesiju.

U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je porastao 2,9 posto na anualiziranoj razini, blago iznad očekivanja analitičara, unatoč lanjskom agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke.

Pritom su inflacijski pritisci popustili, dok je tržište rada i dalje solidno čvrsto, premda je potražnja ponešto oslabila.

Ulagači se nadaju da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, nadaju se da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Izvješća je dosad objavilo više od četvrtine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je oko 67 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer nakon snažnog rasta tržišta od početka godine ulagači ne žele dodatno riskirati uoči daljnjeg povećanja kamata središnjih banaka idućega tjedna.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak ujutro trguje mirno, na što ukazuje upola manji promet nego jučer, pri čemu Crobex indeksi, nakon pet dana rasta, stagniraju na najvišim razinama u osam mjeseci.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle šesti dan zaredom, dosegnuvši najviše razine u devet mjeseci, jer se ulagači nadaju da će najveća svjetska gospodarstva izbjeći recesiju.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,41 posto, na 87,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,42 posto, na 81,35 dolara.

You may also like