Home Ekonomija Izviješće o zaposlenosti usporilo rast dolara

Izviješće o zaposlenosti usporilo rast dolara

by Agencije

Uspon dolara prema košarici valuta u četvrtak je posustao na međunarodnim tržištima, jer su ulagači odlučili pričekati sutrašnju objavu ključnog izvješća o zaposlenosti, koje bi im trebalo pomoći u oblikovanju kratkoročnih predviđanja vezanih za kretanje kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 96,050 bodova. Drži se tako ispod najviših razina u tri tjedna od 96,255 bodova.

Američka je valuta prema japanskoj skliznula za 0,1 posto, na 103,29 jena, i time se spustila s najviših razina u mjesec dana od 103,54 jena, koje je zabilježila u trgovanju u srijedu. Tečaj eura u takvim je okolnostima ostao pak više-manje nepromijenjen u odnosu na dan ranije, na 1,1145 dolara.

Funta je pak ojačala blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,3150 dolara uoči objave izvješća o aktivnostima u britanskom proizvodnom sektoru u kolovozu.

U fokusu europskih ulagača bit će danas izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI) u britanskom sektoru proizvodnje, a nakon niza uglavnom boljih od očekivanih pokazatelja iz britanskog gospodarstva koji su ublažili strahove od oštrog slabljenja aktivnosti nakon britanske referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije.

U petak će pak sve oči tržišta biti uprte u izvješće o novootvorenim radnim mjestima u SAD-u, ključno za ocjenu ′zdravlja′ vodećeg svjetskog gospodarstva i predviđanja vremenskog okvira u kojem bi kamatne stope mogle biti podignute. “Još međutim ima ponešto skeptika koji nisu previše sigurni da će Fed išta ponovno poduzimati u vezi kamatnih stopa u ovoj godini. U previše je navrata posljednjih mjeseci Fed iznevjerio njihova očekivanja ciklusa brzog podizanja kamatnih stopa nakon što ih je podigao po prvi put nakon niza godina”, kazao je Antje Praefcke, valutni analitičar u Commerzbanku.

Related Posts