Tečaj dolara u petak je na međunarodnim tržištima zabilježio neznatne promjene prema košarici valuta, uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u koje bi moglo dati nove smjernice ulagačima u vezi mogućeg vremenskog okvira za povećanje kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema vodećih šest svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen, na 97,791 bodu. Pritom je dolar skliznuo za 0,1 posto prema zajedničkoj europskoj valuti pa se njome trgovalo po 1,0935 dolara.

Istodobno, američkom se valutom trgovalo po 124,80 jena, što znači da nije zabilježila znatnije promjene u odnosu na prethodno zatvaranje.  Ulagači će za nove smjernice u vezi mogućeg početka rasta kamatnih stopa u SAD-u pratiti najnovije izvješće o zaposlenosti. Trgovci procjenjuju da bi broj novih radnih mjesta od oko 223.000, koliko se prognozira, vjerojatno trebao poduprijeti očekivanja rasta kamatnih stopa u idućih nekoliko mjeseci i potaknuti jačanje dolara prema 1,0850 dolara za euro. “Danas je situacija prilično jasna – američka središnja banka poručuje da želi vidjeti poboljšanje na tržištu rada, što svi iščitavaju kao par stotina tisuća novih radnih mjesta svakog mjeseca”, kazao je trgovac u jednoj međunarodnoj banci. “Budu li podaci takvi, dolar će ojačati, a ako ne budu, uslijedit će njegove prodaje”, dodaje.

Dolar je još uvijek na tjednom dobitku prema euru i jenu, no u posljednjih je pet mjeseci ′zaglavio′ na razinama od 1,08 dolara za euro odnosno na 125 jena. Od značajnijih kretanja na valutnim tržištima izdvaja se i britanska funta. Rasprave oko vremenskog okvira u kojem bi kamatne stope u Britaniji mogle porasti stišane su u četvrtak nakon što je britanska središnja banka Bank of England (BoE) izrazila zabrinutost u vezi jačanja britanske valute. Funta je u današnjem trgovanju skliznula daljnjih 0,1 posto prema dolaru i oko 0,25 posto prema euru.

“Za valutna je tržišta vjerojatno ključna tema bila stvarna zabrinutost koju je BoE iskazao u vezi jačanja funte. Trebat će proći neko vrijeme da ulagači ponovno steknu povjerenje u funtu”, kazao je Marshall Gittler, valutni analitičar u online brokerskoj tvrtki IronFX. Ulagači također prate najnovije vijesti iz švicarskog gospodarstva. Franak je u petak ojačao daljnjih 0,2 posto prema euru, dosegnuvši najviše razine u pet mjeseci drugi dan zaredom, a nakon što je objavljeno da su švicarske devizne rezerve dosegnule rekordne razine. Rast rezervi sugerira da švicarska središnja intenzivnije intervenira radi slabljenja franka.

Related Posts