Izviješće IAEA o ukidanju sankcija Iranu u subotu

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji potvrđuje da je Iran ispunio obveze iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama vjerojatno će biti objavljen u subotu, otvarajući put za ukidanje sankcija, izjavio je u petak diplomatski izvor.

Iranski i ostali dužnosnici ranije su očekivali da izvještaj bude objavljen u petak. “Dogovorene su gotovo sve pojedinosti”, rekao je drugi diplomatski izvor u Beču.  Iranski dužnosnici rekli su da će iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i šefica europske diplomacije Federica Mogherini u subotu ili nedjelju izdati priopćenje o “danu primjene” nuklearnog sporazuma i ukidanju sankcija.

Prema povijesnom sporazumu koji je Iran u lipnju prošle godine u Beču postigao sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Teheran je pristao dramatično smanjiti svoj nuklearni sporazum u zamjenu za ukidanje sankcija. Otada je Iran bitno smanjio broj centrifuga za obogaćivanje uranija, izvezao tone nisko obogaćenog uranija u Rusiju i uklonio jezgru nuklearnog reaktora Arak.

You may also like

0 comments