Izvanredno stanje na Maldivima

Predsjednik Maldiva Abdulla Yameen proglasio je izvanredno stanje na 15 dana, nakon čega je vojska okružila Vrhovni sud i uhićen je bivši predsjednik, što je zemlju gurnulo još dublje u politički kaos.
Progon oporbe koji zadnjih godina provodi predsjednik Yameen narušio je sliku raja koju svijet ima o tom malenom arhipelagu s nešto više od 400.000 stanovnika.

Uvođenjem izvanrednog stanja proširuju se već postojeće velike ovlasti sigurnosnih snaga u uhićivanju i pritvaranju osumnjičenika i to u trenutku kada Vrhovni sud i vlada sudjeluju u napetom odmjeravanju snaga.

 Policija je u ponedjeljak uhitila bivšeg predsjednika Maldiva i polubrata Abdulle Yameena, Maumoona Abdula Gayooma, rekla je njegova kći.

Gayoom (80) koji je 30 godina čvrstom rukom vodio zemlju sve do prvih demokratskih izbora 2008. i koji je stao uz aktualnu oporbu na čelu s bivšim predsjednikom Mohamedom Nasheedom koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji, uhićen je oko ponoći u svom domu u prijestolnici Maleu, objavila je Yumna Maumoon na Twitteru.

“Ne znam zašto sam uhićen, nisam ništa učinio”, rekao je Gayoom u videoporuci na Twitteru upućenoj njegovim pristašama netom prije uhićenja. “Molim vas da budete čvrsti i odlučni. Nećemo odustati od reforma koje provodimo”, rekao je. (Agencije)

You may also like