Izvanredni izbori u Srbiji bit će raspisani za 45 do 50 dana

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji bit će raspisani za 45 do 50 dana, najavio je u utorak srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenivši da će kampanja “biti veoma kratka” te da će on u njoj sudjelovati samo desetak dana.

Vučić je novinarima, prigodom otvorenja novog željezničkog kolodvora u Beogradu, rekao da su izvanredeni izbori potrebni zbog planova vlade da okonča započete reforme do kraja ovog desetljeća te da provjeri legitimitet koji mu oporba osporava. “Glavni razlog za izbore su naši planovi. Trebamo završiti sve poslove do 2020., a postoji i ozračje u kojem oporba kaže da ja nemam legitimitet”, rekao je Vučić, ocijenivši da su u takvim uvjetima “izbori dobri za društvo” jer je “pošteno i demokratski da građani na izborima odluče”.

Vučić je za odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora dobio sredinom siječnja jednoglasnu potporu Središnjeg odbora Srpske napredne stranke (SNS). Izvanredni parlamentarni izbori bi, prema dosadašnjim procjenama, mogli biti održani koncem travnja, istovremeno s pokrajinskim izborima u Vojvodini i lokalnim izborima u cijeloj Srbiji. Srbijanski premijer danas je u izjavama novinarima izbjegao prognozirati mogući ishod nastavka novog kruga dijaloga s Prištinom, zakazanog za srijedu 27. siječnja u Bruxellesu, ali je najavio da će tema biti primjena dogovora postignutih 25. kolovoza proššle godine. “Mi se ne igramo, a uvijek smo spremni razgovarati, jer i najteže situacije moramo rješavati dijalogom”, poručio je Vučić uoči sutrašnjeg sastanka u Bruxrellesu gdje bi se, pod pokroviteljstvom šefice eurodiplomacije Federice Mogheroini, trebala sastati izaslanstva Prištine i Beograda na najvišoj razini.

Beograd je posljednjih mjeseci više puta optuživao Prištinu za opstruiranje dogovora o formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu, što je dio biselskog sporazuma iz travnja 2013. godine, čemu se nizom prosvjeda i incidenata u kosovskom parlamentu i na prištinskim ulicama protive kosovske oporbene stranke predvođene pokretom Samoopredjeljenje, čelnika Albina Kurtija.

You may also like