Izvanraspravno vijeće odbilo je žalbu Dragana Vasiljkovića

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo je kao neosnovanu žalbu Dragana Vasiljkovića na rješenje o određivanju pritvora, a odbačena je i žalba na rješenje o provođenju istrage jer je protiv istog rješenja već odlučeno temeljem žalbe prethodne braniteljice po službenoj dužnosti iz 2005. godine tako da je odbačena kao nedopuštena.

Žalbe su još u ponedjeljak zajedno s predmetnim spisom upućene izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Splitu koje se zbog toga sastalo u utorak oko 14 sati kada je i donijelo odluku, no rješenje o tome Vasiljkovićev branitelj po službenoj dužnosti, splitski odvjetnik Darko Stanić, dobio je tek u srijedu. Stanić je rekao da se sada očekuje kako bi istraga trebala završiti u roku od šest mjeseci nakon čega bi trebala biti podignuta optužnica. Dodao je da i dalje ostaje njegov branitelj s obzirom da Vasiljković i dalje po Hrvatskoj traži tko će ga zastupati.

Kako sada stvari stoje Stanić bi mogao na duže vrijeme ostati njegov branitelj, a razlog tomu je što su, kako se doznaje, redom svi kojima je ponuđeno da ga brane to odbili. Navodno se riječki odvjetnik u mirovini Dragan Jovanić angažirao da pronađe branitelje te je preporučio splitske odvjetnike Jadrana Franceschija i Vinka Ljubičić. Prvi je odmah odbio, dok je Ljubičić nakon kraćeg razmišljanja napravio isto. Kao razlog su naveli neodgodive obveze zbog kojih se ne bi mogli kompletno prepustiti slučaju. Predmet Dragana Vasiljkovića broji 38.000 stranica, a kako se doznaje iz povjerljivih izvora, nisu samo hrvatski odvjetnici kapetanu Draganu dali “odbijenicu”, već su to napravili i australski, ali i srpski.

Sljedećeg utorka u zatvor na Bilicama Vasiljkovića će navodno posjetiti odvjetnik Jovanić. Do sada ga još nije vidio niti s njim kontaktirao. Tek s njegovom suprugom koja je tražila da im pomogne u ‘sklapanju’ odvjetničkog tima. Istragu u ovom postupku vodi sutkinja Ljiljana Stipišić. Australija je kapetana Dragana Hrvatskoj izručila nakon skoro deset godina od kada je pokrenut ekstradicijski postupak zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima. Krajem prošlog tjedna je priveden na Županijsko državno odvjetništvo na kojem nije želio iznositi svoju obranu, te je negirao sve optužbe.

You may also like