Izravne kineske investicije najniže u šest godina

Pad
Izravna kineska ulaganja u EU pala su u 2019. godini za 33 posto, potonuvši na razine iz 2013., budući da su se kineske kompanije suočile sa sve izraženijim restrikcijama kod akvizicija u inozemstvu, pokazala je u srijedu nova studija.

Kineska ulaganja u EU pala su s 18 milijardi eura u 2018. na 12 milijardi u 2019., pokazala je studija američkog instituta Rhodium Groupa i berlinskog Mercator instituta za kineske studije (MERICS). Kineske investicije u Europu bile su na vrhuncu 2016. kada su dosegnule 37 milijardi eura. Nova brojka pokazuje nastavak silaznog trenda kineskih ulaganja u inozemstvu, započetog 2017. godine kada je Peking nametnuo niz restrikcija kako bi zauzdao odljev kapitala.

Europa je pak pojačala nadzor investicijskih postupaka u ključnim sektorima, tumače istraživači. “Teško je reći kada će taj pad biti zaustavljen”, rekla je Agatha Kratz, direktorica u Rhodium Groupu.

“Male su šanse da će Kina u razdoblju nakon koronavirusa ublažiti kapitalne kontrole a financijska situacija kod kuće prije će se pogoršati nego poboljšati u 2020.”, dodaje. Očekuje se također da će odredišne zemlje i dalje pomno nadzirati inozemne ulagače, ponajprije u slučaju kupnji kontrolnih udjela koje se smatraju predatorskima, napominje Kratz.

Pozitivno bi pak na ulaganja mogao utjecati pad cijena imovine diljem svijeta, kažu istraživači, primjećujući da je kineskim kompanijama europska imovina posebno privlačna.

Ne očekuju ipak “oportunistički” val kineskih kupnji nakon Covida-19, prije svega zbog usporavanja kineskog gospodarstva i kontinuiranih kapitalnih kontrola, ali i mjera kojima neke europske vlade nastoje poduprijeti domaće kompanije, tumače istraživači.

You may also like

0 comments