Izraelski špijun Pollard na slobodi nakon tri desetljeća

Briljantni američki analitičar Jonathan Pollard, koji je u Americi osuđen kao izraelski špijun, u petak je nakon odsluženih 30 godina zatvora pušten iz američke kaznionice, ali u želji da ne našteti odnosima sa Sjedinjenim Državama izraelska vlada dala je naputak svojim dužnosnicima da ne likuju zbog toga.

Pollard (61), bivši zaposlenik američke mornarice, desetljećima je bio jabuka razdora u odnosima Washingtona i Izraela.  Po uvjetima puštanja na uvjetnu slobodu Pollard idućih pet godina ne smije napuštati američki teritorij.  Briljantni analitičar s diplomom sveučilišta Stanford, proglašen je krivim 1987. jer je Izraelu od lipnja 1984. do uhićenja u studenome 1985. dostavio tisuće tajnih dokumenata o špijunskim aktivnostima SAD-a, uglavnom u arapskim zemljama.

Time je pomogao Izraelu da 1985. bombardira sjedište Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koje je tada djelovalo u Tunisu i da bude ubijen drugi čovjek PLO-a Abu Džihad u Tunisu 1988.
Međutim, za Sjedinjene Države Pollard špijun koji je nanio veliku štetu američkim interesima u doba Hladnog rata. Prema nekim izvorima Pollard je i drugim zemljama, a ne samo Izraelu odavao važne podatke koji su mogli pasti u ruke tadašnjeg neprijatelja, Sovjetskog Saveza.  Godine 1987. bio je osuđen na kaznu doživotnog zatvora jer je Izraelu prenosio tajne informacije. Jedini je Amerikanac koji je ikada dobio doživotnu zatvorsku kaznu jer je špijunirao za nekog američkog saveznika. On se branio tvrdnjom da je špijunirao samo zato jer su američke objavještajne službe Izraelu uskraćivale ključne sigurnosne informacije.

Pollardova je želja emigrirati u Izrael gdje mu živi druga supruga. Dok je bio u zatvoru dobio je izraelsko državljanstvo i nada se isplati znatnih svota zaostalih plaća izraelske države. U međuvremenu je postao i ikona izraelske desnice.  Pollardovo uvjetno puštanje iz zatvora dogovoreno je nekoliko dana pošto su zapadne sile s Iranom dogovorile sproazum kojim se Iranu ukidaju sankcije u zamjenu za odustajanje od razvoja nuklearnog oružja.  Promatrači ocjenjuju da je taj potez ustupak Washingtona Izraelu koji se snažno protivi sporazumu s Iranom, zemljom koju Izrael smatra neprijateljem u regiji.

Vijest o Polllardovu oslobođenju pozdravio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. “Nakon tri duga i teška desetljeća Jonathan je konačno opet sa svojom obitelji”, priopćio je izraelski premijer, a prenosi agencija dpa. No Netanyahu je svojim ministrima dao instrukcije da događaj skromno poprate kako ne bi iziritirali Amerikance.  “Zamoljeni smo da o tome ne govorimo naširoko”, otkrio je novinarima ministar obrazovanja Naftali Bennet za izraelski vojni radio.  Pollardovi odvjetnici zatražili su predsjedničko pomilovanje kako bi njihov klijent odmah poslije puštanja iz zatvora u Sjevernoj Karolini mogao otputovati u Izrael. Američki dužnosnici koji su pratnji predsjednika Baracka Obame u posjetu Manili kazali su Reutersu da predsjedniku takvo što ne pada na pamet.

You may also like

0 comments