Izraelski časnik ubio palestinskog dječaka, pokrenut obračuna Fataha s Hamasom

Visoki izraelski vojni časnik ubio je u petak 17-ogodišnjeg palestinskog mladića koji je na nadzornom punktu na okupiranoj Zapadnoj obali bacao kamenje na vojno vozilo, potvrdili su izraelski i palestinski izvori. Prema izvorima obiju strana, mladić je bio u skupini koja je kamenjem zasula vojno vozilo u blizini Qalandiye, jedne od kontrolnih točaka između Jeruzalema i Ramallaha na Zapadnoj obali.

Očevici su izjavili da se vojno vozilo uslijed kiše kamenja zaustavilo zbog smrskanog vjetrobrana, a onda su izašli vojnici i zapucali. Mohamed Sami al-Ksbeg je preminuo nakon što je pogođen u glavu i prsa, kazao je liječnik u bolnici u Ramallahu. Glasnogovornica izraelske vojske tvrdi da su vojnici prvo u zrak ispalili hice upozorenja. Incident istražuje vojna policija.

Palestinske sigurnosne snage na Zapadnoj obali uhitile su tijekom noći na petak desetke pripadnika skupine Hamas pod optužbom da su htjeli izazvati kaos, dok Izrael tu skupinu optužuje za potporu terorističkoj skupini Islamskoj državi.

Desetci pripadnika Hamasa uhićeni su u noćnim akcijama palestinskih sigurnosnih snaga, što je najveća akcija takve vrste od 2007., rekli su dužnosnici. Adnan Al-Dmairi, sigurnosni glasnogovornik palestinskih vlasti, rekao je da su pripadnici Hamasa planirali izazivati kaos, ali nije detaljnije pojasnio tu tvrdnju. Islamistički Hamas kontrolira Pojas Gaze i suparnik je Fataha, pokreta kojemu je na čelu palestinski predsjednik Mahmud Abas. Fatah ima prevlast na Zapadnoj obali. Premda se Abas prošle godine formalno pomirio s Hamasom i uključio ga u vladu, nepovjerenje između dvije skupine i dalje je vidljivo. “Uhitili smo ih radi saslušanja ili zbog optužbi na temelju dokaza da su ugrožavali palestinsku unutarnju sigurnosnu stabilnost i pokušavali uvući regiju i nas u vojnu konfrontaciju i uništiti područje”, rekao je Dmairi.

Prema navodima Hamasa, 108 njegovih članova privedeno je tijekom akcije. Hamas tvrdi da je akcija politički motivirana i koordinirana s Izraelom. “Akcije tih kolaboracijskih službi neće slomiti pokret niti oslabiti otpor. Pozivamo na hitno oslobađanje zatvorenika i upozoravamo na posljedice tih nedomoljubnih mjera”, izjavio je glasnogovornik Hamasa Abu Zuhri. Glasnogovornica izraelske vojske rekla je da nema informacija o uhićenjima, koja su se dogodila dva dana nakon što je Izrael optužio 40 pripadnika Hamasa na Zapadnoj obali za planiranje napada na Izrael. Jedan izraelski general optužio je pripadnike Hamasa u Gazi za pružanje pomoći militantima povezanima s Islamskom državom na Sinajskom poluotoku, gdje se posljednjih dana vode žestoke borbe između IS-a i egipatske vojske.

General bojnik Yoav Mordechai, koji nadgleda izraelsku civilnu politiku prema Gazi, spomenuo je članove Hamasova vojnog krila za koje tvrdi da su uključeni u uvježbavanje boraca Islamske države i za krijumčarenje ranjenika sa Sinaja u Gazu na liječenje. Nije jasno kako je moguće krijumčariti ranjenike u Gazu dok egipatske snage nadziru granicu, ali pretpostavlja se da ispod granice još ima tajnih tunela koje Egipat nije pronašao i uništio. Hamas, izdanak Muslimanskog bratstva koje je zabranjeno u Egiptu, ranije je odbacivao takve optužbe koje su dolazile iz Egipta. Njegovi predstavnici niječu uključenost u akcije u Egiptu, tvrdeći kako je cilj Mordechaijevih optužbi slabljenje njihovih odnosa s Kairom. “Sigurnosne snage u Gazi nadziru granice i onemogućuju sva kretanja iz i u Gazu preko granice. Takve glupe izraelske optužbe neće nikoga prevariti”, rekao je Reutersu glasnogovornik Hamasa Abi Zuhri.

You may also like