Izraelci kupili treći vjetropark na Balkanu

Enlight Renewable Energy iz Izraela kupio je prava na projekat vetroelektrane od 105 MW na Kosovu*, saopštila je ova kompanija. Projekat je, prema tvrdnjama firme Enlight, u odmakloj fazi razvoja
Očekuje se da će građevinski radovi početi iduće godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. Investicija se procenjuje na 140-180 miliona evra.

Ovo je treća vetroelektrane izraelske kompanije na Balkanu. Enlight trenutno gradi vetropark od 49 MW Lukovac u Hrvatskoj i vetropark Kovačica u Srbiji od 104,5 MW.

“Kompanija saopštava da je završila pregovore i potpisala sporazum o kupovini prava u projektu proizvodnje energije iz vetra na Kosovu*. Prodavcima će odmah biti uplaćeno milion evra za 50 odsto akcija”, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Berze u Tel Avivu.

Zemljište za vetroelektranu, koja će imati 27 turbina, je, kako se navodi, već kupljeno, a pribavljena je i većina dozvola.

Projekat je u proceduri za dobijanje državnih subvencija u vidu fid-in tarifa, koje je odobrilo Kosovo*. Vetroelektrane imaju pravo na 85 evra po MW u trajanju od 12 godina.

You may also like

0 comments