Home Geopolitika Izrael razmatra zakon o židovskim naseljima

Izrael razmatra zakon o židovskim naseljima

by Marijan Opacak

Izraelski parlament počeo je u ponedjeljak raspravu o konačnom usvajanju zakona koji će retroaktivno legalizirati tisuće židovskih stambenih jedinica na Zapadnoj obali i omogućiti Izraelu da prisvoji privatno palestinsko zemljište.

Zakon je izazvao uzbunu među Palestincima i u međunarodnoj zajednici jer otvara put aneksiji palestinskog zemljišta.

Zakon će retroaktivno legalizirati stambene jedinice sagrađene na privatnom palestinskom zemljištu i omogućiti ubuduće zapljenu druge privatne zemlje na Zapadnoj obali radi gradnje židovskih naselja. Palestinci vlasnici zemljišta dobit će financijsku naknadu ili zamjensko zemljište.

Zakon će omogućiti legalizaciju najmanje 3921 stambenih jedinica, koje su po izraelskim zakonima ilegalne, po podacima izraelske organizacije “Mir sada” koja se protivi naseljavanju.

Izraelski zakoni prave razliku između legalnih i ‘divljih’ naselja. Po međunarodnom pravu, sva židovska naselja na Zapadnoj obali, okupiranoj 1967., su ilegalna. Velik dio međunarodne zajednice smatra židovska naselja na palestinskim područjima velikom zaprekom za mir.

Izraelska vlada dala je novi poticaj naseljavanju Zapadne obale i anektiranog istočnog Jeruzalema nakon stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je naklonjeniji Izraelu od svojeg prethodnika Baracka Obame.

Parlament je ovaj zakon prvi put odobrio početkom prosinca, a procedura je nastavljana nakon Trumpove prisege. U ponedjeljak ga je razmotrio parlamentarni odbor i još mora proći drugo i treće čitanje u parlamentu. Usvojen bi trebao biti do utorka ujutro.  (Agencije)

Related Posts