Izrael priprema vojsku zbog Irana?

Europljani zabrinuti
Europski potpisnici nuklearnog sporazuma s Iranom poručili su u utorak da su “izrazito zabrinuti” zbog narušavanja sporazuma iz 2015., dok Izrael tvrdi da se priprema za moguće sudjelovanje u bilo kakvom sukobu između Irana i SAD-a.

Iran je objavio da će povećati zalihe obogaćenog uranija više nego što je dopušteno u okviru nuklearnog sporazuma, potez nakon kojeg je američki predsjednik Donald Trump poručio da se Iran “igra s vatrom”.

Napetosti između Teherana i Washingtona porasle su nakon što je Trump povukao Washington iz sporazuma prošle godine i usmjerio se zabrani međunarodne prodaje iranske nafte. Washington također optužuje Iran za napade na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, što Teheran odbacuje.

Europski potpisnici sporazuma nastojali su izbjeći izravno sučeljavanje dva dugogodišnja neprijatelja strahujući da bi to moglo dovesti do rata. Izrael je potaknuo administraciju Trumpa da nastavi sa sankcijama protiv glavnog neprijatelja Irana, predviđajući kako bi Teheran mogao ponovno pregovarati o većim ograničenjima unutar nuklearnog sporazuma.

Međutim, izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Katz izjavio je na međunarodnom sigurnosnom forumu da bi Iran mogao slučajno naići na ono što je nazvao “sivom zonom” u sukobu. Izrael je dugo prijetio poduzimanjem preventivne vojne akcije kako bi se Iranu onemogućila izrada nuklearnog oružja. Teheran kaže da to ne čini. Jedan od njegovih važnih zastupnika upozorio je u ponedjeljak kako će Izrael biti uništen u roku od “samo pola sata” ako SAD napadne Iran.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poriče da Iran krši nuklearni sporazum povećanjem zalihe obogaćenog uranija i poručio kako Iran ima pravo reagirati nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma.

Prekoračenjem dozvoljenog ograničenja, Teheran bi mogao potaknuti povratak svih međunarodnih sankcija Iranu. Europski diplomat je na upit hoće li Europa pokrenuti mehanizam rješavanja spora sadržan u sporazumu, poručio da “zasad neće”. “Želimo ublažiti krizu”, dodao je.

Iran će od nedjelje početi povećavati razinu obogaćivanja uranija, najavio je predsjednik Hasan Rohani, što će sigurno izazvati osude međunarodne zajednice. Predsjednikove primjedbe u skladu su sa strategijom koju je Teheran istaknuo prošli mjesec, kad je rekao da će početi kršiti uvjete dogovora u dva dijela – osim ako druge potpisnice sporazuma ne ublaže posljedice sankcija.

Prvi je dio ostvaren u ponedjeljak kad su iranski mediji i međunarodni nuklearni inspektori objavili da su zalihe premašile limit od 300 kilograma, određen sporazumom. Drugi dio, kako je Rohani ponovio u srijedu, jest povećati razinu obogaćivanja uranija iznad 3, 67 posto. SAD se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine i nametnuo naftne i novčane sankcije. Nastavio je s pritiskom na Islamsku Republiku, uključujući premještanje vojne opreme u regiju.

Pentagon je u utorak poručio kako je nedavno kinesko testiranje raketa u spornom Južnom kineskom moru “uznemirujuće” i protivno kineskim obećanjima da neće militarizirati taj važni morski put.

Južno kinesko more jedno je u nizu sve većeg broja sporova u odnosu Washingtona i Pekinga koji uključuju trgovinski rat, američke sankcije i Tajvan. SAD optužuje Kinu da pokušava militarizirati to more izgradnjom vojnih postrojenja i umjetnih otoka.

You may also like

0 comments