Izrael odgovorio na rakete iz Libanona

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je topništvom gađala jug Libanona kao odgovor na ranije ispaljene rakete iz pograničnog područja na Izrael. Vojska u priopćenju ističe da libanonsku vladu drži odgovornom za napade s njezina teritorija i kaže da će “nastaviti djelovati protiv svih pokušaja da se našteti suverenitetu Izraela i sigurnosti njegovih građana”.

Tri rakete ispaljene iz Libanona pale su na sjever Izraela i nisu nanijele nikakvu štetu niti žrtve. Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je vojni zapovjednik islamističkog libanonskog pokreta Hezbolah ubijen u zračnom napadu u Siriji. Ta šijitska skupina, koja se u Siriji bori na strani snaga predsjednika Bašara al Asada, a protiv pobunjenika i džihadističkih skupina priopćila je da je Samir Kantar poginuo u izraelskom zračnom napadu blizu Damaska.

Kantar je u Izraelu služio kaznu doživotnog zatvora nakon što je 1980. osuđen na pet godina zatvora i na još 47 godina zbog ubojstva policajca i otmice i ubojstva izraelskog civila te ubojstva njegove kćeri, ali je 2008. pušten u razmjeni između Hezbolaha i izraelske države, zajedno s još četvoricom Libanonaca.

Zamjenik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Silvan Shalom, politički veteran u stranci Likud, u nedjelju je podnio ostavku nakon optužbi da je tijekom karijere seksualno napastovao nekoliko žena, objavili su državni mediji. Odluka Shaloma, istodobno ministra unutarnjih poslova, koji je nekoć obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, ne bi trebala utjecati na stabilnost Netanyahuove vlade. Izraelski su mediji u zadnjih nekoliko dana izvještavali da je nekoliko žena optužilo Shaloma za seksualno zlostavljanje, no još nije otvorena službena istraga. Državna televizija objavila je da je Shalom kazao kako se povlači iz politike, dijelom zbog toga što brine kako će se nedavni događaji odraziti na njegovu obitelj.

You may also like