Izrael od Moskve traži više proizraelskog pristupa

Izraelski ministar obrane u četvrtak je podsjetio Moskvu na odluku njegovu vlade da se ne pridruži sankcijama Zapada te pozvao Moskvu da uzvrati s malo više proizraelskog pristupa Siriji i Iranu, prenosi Reuters.
Poziv Avigdora Liebermana uslijedio je nakon što je Rusija prozvala Izrael zbog zračnog napada na Siriju 9. travnja, što inače vrlo rijetko čini, te najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da do 12. svibnja izađe iz iranskog nuklearnog sporazuma, čemu se Moskva protivi.

“Cijenimo odnose s Rusijom. Čak i kada su naši bliski partneri na nas vršili pritisak, kao u slučaju sankcija protiv Rusije, mi im se nismo pridružili”, kazao je Lieberman aludirajući na zapadne sile koje su se sukobile s Moskvom oko aneksije Krima i trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

“Veliki broj zemalja je nedavno protjerao ruske diplomate, Izrael se toj akciji nije pridružio. Uzimamo u obzir interese Rusije i nadamo se da će Rusija uzeti u obzir naše interese, ovdje na Bliskom istoku. Očekujemo razumijevanje i potporu Rusije kada je riječ o našim vitalnim interesima”, rekao je ministar.

Od početka intervencije u sirijski građanski rat u korist predsjednika Bašara al-Asada 2015., Rusija je žmirila na jedno oko u slučaju izraelskih napada na moguće transfere oružja i raspoređivanje snaga njezinih saveznika – Irana i Hezbolaha.

No, Moskva je osudila travanjski napad u kojem je poginulo sedam Iranaca. “Nemamo namjeru miješati se u unutarnje pitanje Sirije. Ono što nećemo dopustiti je da Iran pretvori Siriju u frontu protiv Izraela”, kazao je Lieberman za Kommersant.

Osvrnuvši se na iransko vodstvo koje poziva na uništenje Izraela, Lieberman je kazao da se nada “jasnom i nedvosmislenom odgovoru” Rusije koja je, dodao je, vrlo ustrajna u održavanju sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata.

You may also like

0 comments