Izrael: Minimalna trogodišnja kazna za bacače kamenja

Izraelski parlament izglasao je u noći s ponedjeljka na utorak zakon kojim se uvodi minimalna kazna od tri godine strogog zatvora za bacače kamenja, objavljeno je na stranici Knesseta.

Zakon, koji podržava vlada Benjamina Netanyahua, usvojen je s 51 glasom “za” i 17 glasova “protiv” u ozračju pojačanog nasilja koje Izrael, Zapadnu obalu i Jeruzalem potresa od 1. listopada. Palestinci gnjev najčešće izražavaju bacanjem kamenja na izraelske snage na prosvjedima te na izraelske civile koji se automobilima voze cestama Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, palestinskog dijela grada koji je okupirao i anektirao Izrael..

Zakonom se određuje da suci ne mogu izricati uvjetnu kaznu, “osim u posebnim okolnostima” koje u tekstu zakona nisu objašnjene. Zakonom se također omogućuje zamrzavanje socijalne pomoći roditeljima maloljetnika osuđenih za “kaznena djela protiv sigurnosti, bacanje kamenja iz nacionalističkih pobuda ili u sklopu terorističkih aktivnosti”. Socijalna pomoć ostaje zamrznuta, odnosno ne isplaćuje se, tijekom cijelog izdržavanja kazne.

You may also like

0 comments