Izrael i Turska dogovorili normaliyaciju odnosa

Izrael i Turska u nedjelju su dogovorili normalizaciju odnosa na sastanku u Rimu, rekao je visoki izraelski dužnosnik izraelskim novinarima koji prate premijera Benjamina Netanyahua na putu u talijansku prijestolnicu, prenose agencije.

Službena objava obnove punih odnosa očekuje se u ponedjeljak nakon tri godine razgovora koje je poticao Washington kako bi se okončala duga kriza otvorena napadom 2010. izraelske strane na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu. Tursko ministarstvo vanjskih poslova zasad nije komentiralo objavu izraelskog dužnosnika, piše Reuters.

Diplomatski odnosi između dviju zemalja nisu prekinuti od 2010. već su spušteni na nižu razinu, uz povlačenje veleposlanika i zamrzavanje vojne suradnje, nakon napada izraelskih komandosa na Mavi Marmara, brod na kojem je tada ubijeno deset turskih državljana. Taj brod bio je dio međunarodnog konvoja od šest brodova čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humanitarnu pomoć Gazi.

Kompenzacija za obitelji turskih državljana ubijenih na brodu jedna je od točaka pregovora koji se vode u Rimu između dviju strana, piše agencija dpa. Dodaje kako bi Izrael trebao dopustiti Turskoj da isporuči sve što želi u Pojas Gaze, ali sve brodske pošiljke moraju proći izraelsku sigurnosnu kontrolu u luci Ashdod.

Prema sporazumu Izrael će dopustiti Turskoj gradnju elektrane, bolnice i tvornice za desalinizaciju vode u Gazi, navodi izraelski portal Ynet. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije te navode htjelo komentirati.

Izraelski premijer Netanyahu i njegovo izaslanstvo doputovali su u Rim gdje premijera očekuje sastanak s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem. Službeno priopćenje o izraelsko-turskom sporazumu pomirbe bit će objavljeno u ponedjeljak oko podneva, a turski premijer Binali Yildirim o tome će u 13 sati izvijestiti u Ankari, rekao je službeni turski izvor.

You may also like