Home Geopolitika Izrael evakuira naselja na Zapadnoj obali

Izrael evakuira naselja na Zapadnoj obali

by Marijan Opacak

TEL AVIV, 1. veljače 2017. (Hina/dpa) – Izraelske snage sigurnosti počele su u srijedu evakuaciju ilegalnog naselja Amone na Zapadnoj obali nakon što su stanovnici blokirali prilazne ceste, zapalili gume i prolili ulje po cestama u znak prosvjeda zbog iseljavanja, izvijestili su izraelski mediji.

Stotine policajaca došle su do naselja dok su ih deseci prosvjednika čekali na ulazu.

Izraelska vojska izdala je u utorak obavijest o iseljavanju stanovnicima naselja uoči planiranog rušenja njihovih domova.

Četrdesetak obitelji, uključujući više od 200 djece, dobilo je 48 sati da napusti svoje domove u naselju dvadesetak kilometara sjeverno od Jeruzalema.

Izraelski Vrhovni sud presudio je 2014. da Amona, izgrađena na zemlji koja pripada Palestincima iz obližnjih gradova na Zapadnoj obali, mora biti evakuirana do 8. veljače.

Izraelska vlada i stanovnici tog naselja u prosincu su postigli dogovor koji je trebao omogućiti mirno preseljenje 24 obitelji na susjedno područje.

Međutim, nakon što je nekoliko Palestinaca ustvrdilo da su vlasnici tih parcela, sud je suspendirao taj plan dok se ne razjasni stanje, tako da su se stanovnici Amone našli u limbu, piše list Haaretz.

Oko 600.000 Izraelaca trenutačno živi u više od 200 naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu. Ta se naselja smatraju jednom od velikih prepreka za postizanje mirnog rješenja s Palestincima.

Prema međunarodnom pravu sva se naselja na teritorijima koje je okupirao Izrael smatraju nelegalnima, premda se Izrael s time ne slaže, prenosi agencija dpa.

Tako je Izrael u utorak navečer odobrio izgradnju više od 3000 stanova u naseljima na Zapadnoj obali. Izgradnju stanova, među kojima je 2000 stanova koji će se odmah početi graditi, odobrili su premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Avigdor Lieberman, prenio je Haaretz.

(Agencije)

Related Posts