Izrael će ponovno izvoditi ciljane atentate

EU traži smirivanje
Izrael tvrdi da će ponovno izvesti ciljane atentate na vođe militanata u Pojasu Gaze ako to bude potrebno, rekao je u utorak izraelski vojni zapovjednik, dok je istovremeno Europska unija pozvala na smirivanje stanja.

“Nemamo interesa za eskalacijom (sukoba). No, spremni smo na sve. Ponavljam, nemamo interesa za time, ali smo spremni na svaki scenarij. Ako bude potrebno, čak ćemo se vratiti politici ciljanih atentata”, rekao je general Aviv Kochavi na konferenciji za medije u izraelskom ministarstvu obrane.

Četrdesetdvogodišnji Baha Abu Al-Ata, vođa oružanog krila Islamskog džihada, Brigada Al-Kuds, ubijen je, kao i njegova žena, u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u utorak u istočnom dijelu grada Gaze, potvrdile su vlasti u Izraelu i Gazi. Islamski džihad, palestinska teroristička organizacija koju podupire Iran, potvrdio je u priopćenju da je Al-Ata ubijen u svojoj kući, upozorivši da je “Izrael prešao preko svih crvenih linija”.

U drugom izraelskom napadu ubijen je jedan Palestinac. Europska unija pozvala je na “hitno i potpuno” smirivanje stanja nakon obnova napetosti između Izraela i Gaze. Takvo smirivanje “sada je potrebno kako bi se očuvali životi i sigurnost izraelskih i palestinskih civila”, rekla je glasnogovonica šefice europske diplomacije u priopćenju. “Ispaljivanje raketa na civilno stanovništvo je potpuno neprihvatljivo i odmah mora prestati”, rekla je Maja Kocijančič.

Od jutra, pedesetak raketa ispaljeno je i iz Gaze prema Izraelu, objavila je također izraelska vojska.

You may also like

0 comments