Izrael bi mogao početi prodavati plin Grčkoj i Turskoj

Izrael želi eksploatirati svoje značajne rezerve prirodnog plina i u tu je svrhu spreman razmotriti dva projekta plinovoda prema Turskoj i Grčkoj, poručio je izraelski ministar za energiju Yuval Steinitz. “Ako se stvari poboljšaju s Turskom … plin bi se mogao prodavati Turskoj i preko Turske Grčkoj”, rekao je Steinitz u nedjeljnom razgovoru za grčki dnevni list Kathimerini.

Izrael i Turska navodno pokušavaju popraviti odnose nakon incidenta u 2010. godini kada su izraelski komandosi napali turske brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć. “Ako se otkriju značajne rezerve u Izraelu i Egiptu, ili čak samo u Egiptu, to bi moglo opravdati izgradnju dugog plinovoda prema Grčkoj”, dodao je izraelski minstar. “U početku smo procjenjivali da će to koštati 15 milijardi dolara (13 milijardi eura), što bi bilo previše. U novim se procjenama taj iznos smanjuje na oko sedam milijardi dolara”, rekao je.

Na tripartitnom samitu održanom prošlog mjeseca u Nikoziji izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael, Grčka i Cipar formirati odbor koji će proučiti planove za gradnju plinovoda između Izraela i Cipra, te dalje prema Grčkoj. Izrael pokušava vaditi plin iz podmorja još od otkrića polja Tamar i Leviathan 2009. i 2010. godine.

U Tamaru se počelo s vađenjem dok je proizvodnja u daleko većem Leviathanu u više navrata odgađana a opterećuje je i niz parnica u Izraelu vezanih za zaštitu tržišne utakmice. Procjenjuje se da u Leviathanu ima 535 milijardi prostornih metara prirodnog plina i 34,1 milijun barela kondenzata. Tamar pak ima 250 milijardi prostornih metara prirodnog plina.

Izrael namjerava izvoziti plin iz Leviathana drugim zemljama u regiji, čime bi osigurao strateški utjecaj. Trojica čelnika također su razgovarala o planiranom postavljanju podvodnog kabela kojim bi se povezale električne mreže triju zemalja. “Troškovi tog projekta procijenjeni su na četiri do pet milijardi dolara”, rekao je ministar Steinitz. “Odluka o povezivanju Izraela i Cipra do 2019. godine već je donesena, sada je važno povezati se i s Grčkom”, rekao je.

You may also like

0 comments