Izrael anektirao dio Zapadne obale

Izrael upravo provodi aneksiju 150 ha poljodjelskog zemljišta u Jordanskoj dolini na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su u srijedu tijelo izraelskog ministarstva obrane i glasila.

“Sukladno odluci donesenoj na političkoj razini (…) mi smo u završnoj fazi prije nego se to zemljište proglasi teritorijem izraelske države”, rekao je za AFP COGAT, tijelo ministarstva obrane zaduženo za koordinaciju izraelskih aktivnosti na palestinskom teritoriju. Kako navode izraelska glasila, riječ je o 150 ha zemljišta blizu palestinskog grada Jerihona i židovskog naselja Almoga.

Ova će aneksija, provede li se do kraja, biti najveća zadnjih godina u Jordanskoj dolini, rekao je za AFP Hagit Ofran, čelnik izraelske nevladine organizacije protiv kolonizacije “Mir odmah”. Ona bi mogla potaknuti novu napetost s Palestincima, ali i s Amerikancima i Europljanima, u ionako zategnutim prilikama.

U stvari, dio tog zemljišta već obrađuju izraelski poljodjelci, piše izraelski tisak. Izrael je i ranije takva pripojenja teritorija opravdavao pozivajući se na zakon koji dopušta da se Palestincima oduzme zemlja koja se dugo nije obrađivala. “Iskreno smo zabrinuti zbog sadašnje izraelske politike što se tiče kolonija”, istaknuo je u utorak glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby.

Europski ministri vanjskih poslova su u ponedjeljak pak opetovali svoje “odlučno protivljenje izraelskoj politici kolonizacije”, rušenju palestinskih građevina – pa i projekata koje financira EU – te konfiskaciji.

You may also like

0 comments