Izlazak iz EU mogao bi rezultirati raspadom Ujedinjenog Kraljevstva

Ujedinjeno Kraljevstvo bi se moglo raspasti ukoliko Britanci budu glasali za izlazak iz EU-a, jer bi ta odluka išla na ruku škotskim nacionalistima, ocijenio je u srijedu bivši britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague, kojeg smatraju euroskeptikom, izjavio je da će na referendumu o ostanku ili izlasku Britanije iz bloka 28-orice podržati ostanak svoje zemlje u EU, usprkos svim njegovim peripetijama s Bruxellesom u vrijeme kada je obnašao dužnost šefa diplomacije. “Morat ćemo se zapitati, bez obzira što nam se mnogi aspekti EU-a ne sviđaju, želimo li zaista oslabiti Uniju i istovremeno, ako Britanija izađe, povećati šanse da Škotska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo”, napisao je Hague u Daily Telegraphu. Također tvrdi da je usprkos brojnim slabostima, EU okvir stabilnosti za krhke demokracije u srednjoj Europi te da ne bi bilo u britanskom interesu da se blok raspadne, a s obzirom na nesigurno stanje na Bliskom istoku i u svjetskim gospodarstvima.

Prema njegovim riječima, škotski nacionalisti, koji snažno podupiru ostanak u EU, iskoristili bi izlazak Britanije za održavanje drugog referenduma o neovisnosti, što su Škoti u rujnu prošle godine odbacili s postotkom od 55 prema 45 posto potpore.

Drugi referendum bi, tvrdi Hague, bio prerizičan. “Ne bi bilo prepametno uništiti Ujedinjeno Kraljevstvo i ozbiljno oslabiti EU”, smatra Hague. Da bi izlazak Britanije iz Unije mogao prouzročiti “ozbiljnu krizu” unutar EU-a smatra i poljski predsjednik Andrzej Duda. “Uopće u to ne sumnjam”, rekao je u srijedu za BBC poljski predsjednik u svom prvom intervjuu za strane medije otkako je u svibnju preuzeo dužnost.

Konzervativna stranka podijeljena je oko Europe već više desetljeća. Kritičari EU-a tvrde da se pregovorima oko novih odnosa Britanije s Unijom neće puno postići, a bivši ministar obrane Liam Fox je u nedjelju kazao da je vrijeme da se “prestanemo pretvarati” da će EU izaći u susret Britaniji.

You may also like

0 comments