Izgledna je nova sirijska ofenziva u Siriji

Cavosoglu
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da će Turska pokrenuti novu vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, ako se iz tog područja ne povuku borci kurdskog YPG-a, koje je nazvao teroristima, prenosi turska novinska agencija Anadolija u ponedjeljak.

Cavusoglu je rekao da SAD i Rusija nisu učinile ono što su trebale prema dogovoru kojim je zaustavljena turska ofenziva protiv kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije prošloga mjeseca.

Prema sporazumu se YPG trebao povući iz područja uz granicu s Turskom. Cavusoglu je pozvao u ponedjeljak Washington i Moskvu da se pridržavaju sporazumom preuzetih obveza. Turska je pokrenula ofenzivu 9. listopada, nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao snage iz spornog područja.

Ankara smatra YPG, glavnu sastavnicu Sirijskih demokratskih snaga (SDH) osnovanih pod američkim vodstvom, terorističkom organizacijom i ispostavom Kurdistanske radničke stranke (PKK) s kojom se desetljećima bore turske oružane snage.

Američki Kongres usvojio je rezoluciju kojom poziva Trumpa da uvede sankcije Ankari zbog ofenzive. S druge strane, republikanski predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata rekao je prošlog tjedna kako za sada ne želi da se uvedu sankcije Turskoj, navodeći kao razloge potrebu smanjenja napetosti između saveznika u NATO-u, povećanih i zbog turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

You may also like