Izgledna gospodarska kriza u SAD-u?!

Analiza Poslovnog dnevnika
Dodatno ulje na vatru trgovinskih tenzija između Kine i Amerike u posljednjih je mjesec dana povećalo šanse za dolazak recesije, pokazuje najnovija Reutersova anketa među ekonomistima.

Vjerojatnost pada američkog gospodarstva u iduće dvije godine porasla je na prosječnih 40 posto, povećavši se tako s travanjskih 35 posto.

Podsjetimo, šanse za recesiju prošloga su mjeseca pale prvi puta od prosinca kada su se držale na sadašnjih 40 posto. Prosinačko povećanje šansi za recesiju sa 35 posto rezultat je velike rasprodaje dionica na burzama, izazvane baš zabrinutošću zbog trgovinskog rata. Mogućnost da Amerika padne u recesiju u idućih godinu dana i dalje je na 25 posto, razini na kojoj se drži još od veljače.

Iako američki predsjednik Donald Trump trgovinski spor s Kinom opisuje tek kao malu nezgodaciju, sve su jasniji pokazatelji da međusobno “šamaranje” carinama počinje negativno utjecati na gospodarstvo. “Već smo u situaciji gdje je razina carina koje su uvedene ili koje su najavljene da će biti uvedene u idućih nekoliko tjedana već prilično visoka. A mogućnost da se sve što uvozimo iz Kine carini po stopi od 25 posto vrlo je realan uteg za ekonomiju”, komentirao je za Reuters Michael Hanson, makroekonomski analitičar u tvrtki TD Securities.

Detaljniji pogled u rezultate ankete pokazuje da je manje od 10 posto anketiranih ekonomista izjavilo da recesija dolazi u idućih godinu dana. Međutim, četvrtina ispitanika daje 50 posto šanse da se pad BDP-a može očekivati u iduće dvije godine. Neovisno o tim prognozama, činjenica jest da se prognoze o “zdravlju” američkog gospodarstva sve izraženije pogoršavaju.

Nedavna anketa među 120 ekonomista pokazuje da je najveća svjetska ekonomija značajno izgubila zamah i da će značajno usporiti, sa 3,2 posto u prvom na dva posto u drugom tromjesečju. U tom kontekstu više od 80 posto anketiranih ekonomista ocjenjuje da će snižavanje kamatnih stopa s trenutnog raspona 2,25 do 2,50 posto biti idući potez Federalnih rezervi.

Broj Amerikanaca koji su se prijavili kao nezaposleni za dobivanje naknade pao je prošloga tjedna više od očekivanja. Prema objavljenim podacima američkog ministarstva rada, u tjednu do 11. svibnja broj zahtjeva smanjen je za 16.000 na sezonski prilagođenih 212.000 zahtjeva. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjivali su da će broj zahtjeva pasti na 220.000. Stopa nezaposlenosti u SAD-u i dalje je blizu najnižih razina u posljednjih 50 godina od 3,6 posto, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments