Izgledi za izlazak Grčke iz eurozone na 40 posto, euro na najvišim razinama

Izgledi za izlazak Grčke iz eurozone porasli su na 40 posto, pokazuje anketa Reutersa u kojoj su sudjelovali trgovci valutama na svjetskim tržištima, dok više od polovice ispitanika smatra da bi ta zemlja mogla ostati u eurozoni čak i u slučaju da bankrotira.

Kako prošloga petka na sastanku ministara financija eurozone nije postignut nikakav napredak u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema, u novoj anketi Reutersa trgovci procjenjuju da su izgledi za izlazak Grčke iz eurozone porasli na 40 posto, dok su prije tjedan dana bili 28 posto. Međutim, anketa pokazuje i da su ispitanici podijeljeni po ključnom pitanju – može li Grčka ostati članica eurozone čak i ako bankrotira. Od 20 trgovaca valutama koji su sudjelovali u anketi, njih 12 smatra da i u tom slučaju Grčka može ostati članica eurozone, dok njih osam smatra da to ne može. Ateni će uskoro ponestati sredstava za isplatu mirovina i plaća državnim službenicima, ako joj njezini kreditori EU i MMF ne odobre daljnju financijsku pomoć.

No, grčka vlada, unatoč pritisku kreditora, već tjednima nije ponudila vjerodostajan plan nužnih reformi kako bi dobila tu pomoć i tako izbjegla bankrot. A rokovi se bliže – u svibnju na naplatu dospijeva gotovo milijardu eura duga MMF-u.

Nedavno su iz vrha Europske središnje banke (ECB) poručili kako bankrot Grčke ne mora nužno značiti i izlazak te zemlje iz eurozone. Većina trgovaca valutama slaže se s time. “Ako bankrotirate, vaši kreditori i dalje će očekivati da im isplatite dug u originalnoj valuti, zar ne? A vi ćete i dalje baratati istom tom valutom. Stoga, zašto bi bankrot Grčke uključivao i njezin izlazak iz eurozone?”, navodi jedan od trgovaca valutama u anketi Reutersa.Na drugom su kraju spektra, pak, trgovci koji smatraju da Grčka ne može ostati u tom bloku ako bankrotira. “Grčka će biti pod prevelikim pritiskom drugih članica eurozone. Oni neće htjeti biti u vezi sa zemljom koja tako otvoreno odbija poštivati pravila tog bloka”, navodi jedan od ispitanika u anketi Reutersa.

Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviših razina u tri tjedna prema dolaru, koji se našao pod pritiskom pred objavu novih pokazatelja, a podršku euru pružile su i nove nade da je Grčka došla na korak bliže sporazumu o novom financiranju. Eurom se tako trgovalo po 1,0868 dolara, što znači da je oslabio 0,22 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Drži se tako blizu ranije dosegnutih 1,0927 dolara, nove najviše razine u tri tjedna. Uspon eura pritisnuo je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, spustivši ga na 96,467 bodova, najnižu razinu u posljednja tri tjedna. Kasnije se stabilizirao na 96,798 bodova, što znači da je neznatno promijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

Dolarom se trgovalo po 119,095 jena, nakon što je ranije nakratko dosegnuo 119,44 jena u odgovoru na vijest da je međunarodna agencija za rejtinge Fitch snizila kreditni rejting Japana za jednu razinu, na A. Pritisci na jen ipak su kratko trajali, s obzirom da je snižavanje rejtinga bilo očekivano. Pozornost tržišta tijekom dana preusmjerit će se ka događanjima u SAD-u, pa bi uoči dvodnevne sjednice američke središnje banke Fed, po očekivanjima trgovaca, slabljenje tečaja dolara prema euru moglo ubrzati ili pak biti zakočeno. Daljnje smjernice ulagačima trebali bi dati i novi podaci iz sektora graditeljstva i o povjerenju potrošača.

U fokusu je ulagača i daljnji razvoj situacije s Grčkom. Od najnovijih zbivanja izdvajaju se jučer objavljene promjene u grčkom timu za pregovore s kreditorima u EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na koje se odlučio premijer Aleksis Cipras, a što su mnogi protumačili kao pokušaj da se ministru financija Janisu Varufakisu dodijeli manje aktivna uloga u pregovorima. “Varufakisova žestoka taktika uvelike je frustrirala briselsku skupinu međunarodnih kreditora. Imenovanje konvencionalnijeg pregovarača, bolje upoznatog s europskom birokracijom ulilo je optimizam u pogledu postizanja sporazuma prije nego stignu na naplatu veće isplate duga u svibnju”, kazao je Ray Attrill, valutni analitičar u NAB-u. (Agencije)