Izgledan neuspjeh u formiranju španjolske vlade

Podemos, stranka koja je na izborima u prosincu bila treća po broju osvojenih biračkih glasova, odbila je posljednju ponudu za ulazak u koaliciju sa strankom lijevog centra PSOE i strankom centra Građani, čime se socijalistički mandatar za sastavljanje nove vlade Pedro Sánchez našao na korak od neuspjeha u pokušaju preuzimanja vlasti u Španjolskoj.

Sánchez (43), vođa Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE), u utorak će se u parlamentu predstaviti kao kandidat za premijera no posve je izgledno da će idući dan, kad počne glasovanje, njegov pokušaj doživjeti neuspjeh, a Španjolska biti bez vlade više od dva mjeseca nakon izbora. PSOE i Građani imaju zajedno samo 130 od 350 zastupnika u parlamentu te im je potrebna podrška ili suzdržavanje od glasovanja Podemosa, koji ima 69 mjesta.

Pablo Iglesias, vođa Podemosa, u ponedjeljak je odbio priključiti se tom savezu, ponovivši kako će glasovati protiv. “Dokument koji nam je poslao PSOE je njihov prekopirani sporazum s Građanima koji skriva najsramotnije mjere. Ovo nije ozbiljno“, poručio je Iglesias.

Nakon što je PSOE prošli tjedan potpisao sporazum s Građanima, iz pregovora o formiranju lijeve vlade povukli su se Podemos i Ujedinjena ljevica, koja ima dva zastupnika. Tvrde da se tim sporazumom neće promijeniti zakoni na tržištu rada koje je od 2011. do 2015. uvela Narodna stranka desnog centra, odnosno reforme u dogovoru s Bruxellesom i financijskom zajednicom. PSOE i Građani odbijaju i mogućnost organiziranja referenduma o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji, za što se zalaže Podemos.

Sánchez je optužio Iglesiasa da će odbijanjem sporazuma dosadašnji premijer Mariano Rajoy ostati na vlasti. Rajoyeva Narodna stranka desnog centra glasovat će protiv Sáncheza, a propadne li ovaj tjedan pokušaj stvaranja vlade, Mariano Rajoy će dobiti priliku za predlaganje svoje vlade.

Narodna stranka je pobijedila na izborima krajem prosinca, osvojivši 123 mjesta u parlamentu, no nije ostvarila natpolovičnu većinu, a potom nije dobila ni podršku ostalih stranaka. U utorak počinje teći rok od 60 dana u kojem Španjolska mora dobiti vladu, a u suprotnom će se u lipnju organizirati novi izbori.

You may also like

0 comments