Izglasan Junckerov plan o strateškim investicijama

Europski parlament je u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu velikom većinom izglasao uredbu o osnivanju Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), ključni element investicijskog plana Europske komisije kojim se namjerava angažirati 315 milijardi privatnih i javnih investicija radi pokretanja europskog gospodarstva.

Tekst je izglasan sa 464 glasa za, 131 protiv i 19 suzdržanih glasova. “Sada očekujemo da se investicijski plan vrijedan 315 milijardi eura počne provoditi kako bi se ponovno pokrenule investicije diljem EU-a, da podupre političke prioritete koje smo postavili, poput energetske unije, financiranja malih i srednjih poduzeća i digitalne infrastrukture te tako potakne gospodarski oporavak koji stvara prijeko potrebna radna mjesta diljem kontinenta”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Sada nakon što je uredba dobila zeleno svjetlo u Parlamentu isto treba učiniti Vijeće, to jest države članice. Očekuje se da će Vijeće to ubrzo napraviti pisanom procedurom tako da će uredba stupiti na snagu početkom srpnja, a EFSI bi trebao u potpunosti biti operativan do rujna. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je investicijski plan u studenom prošle godine. Ključni element je stvaranje Eruopskog fonda za strateške investicije s pet milijardi eura kapitala Europske investicijske banke te 16 milijardi jamstava, a polovicu od toga, osam milijardi osigurano je iz europskog proračuna kao jamstvo EIB-u u slučajevima da se aktivira jamstvo.

Tih ukupno 21 milijardu eura trebalo bi privući 315 milijardi eura uglavnom privatnih, ali i javnih investicija diljem Europske unije.

You may also like