Izetbegović više ne želi na samo razgovarati sa Čovićem

Predsjedatelj i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je u četvrtak kako su odnosi između njega i hrvatskog člana državnog vrha Dragana Čovića ozbiljno narušeni najavivši kako više s njim neće nasamo razgovarati nakon što je Izetbegović sa srpskim čelnikom bez Hrvata dogovorio koordinaciju europskih poslova BiH.

“Nemam namjeru više sam sjediti s gospodinom Čovićem”, kazao je Izetbegvić novinarima u Sarajevu nakon što je Čović ranije u četvrtak na konferenciji za novinstvo u Mostaru ocijenio kako su odnosi između HDZ BiH kojemu je na čelu i Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) opasno poljuljani zbog pokušaja da se bez Hrvata uspostavi mehanizam koordinacije odnosa BiH s EU-om.

Čović je reagirao na dogovor kojega su potkraj prošlog tjedna o tome postigli Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik a čelnik SDA na istup čelnika HDZ BiH je uzvratio porukom kako će Čović od sada pregovarati s blokom bošnjačkih stranaka kojega čine SDA i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Novi razgovori u kojima bi najveća hrvatska i dvije bošnjačke stranke trebale pokušati razriješiti trenutačne nesporazume tako će, po Izetbegovićevim rječima, pričekati povratak Radončića s godišnjeg odmora. Radončić trenutačno boravi u Crnoj Gori no za to je morao ishoditi sudsko dopuštenje jer mu se sudi po optužnici koja ga tereti za ometanje pravosuđa i trgovinu političkim utjecajem.

Izetbegović je u četvrtak odlučno odbacio tvrdnje kako je dogovorom s Dodikom pokušao izigrati hrvatsku stranu. Kazao je kako mehanizam koordinacije podrazumijeva i ulogu županija koje su Hrvatima bitne jer preko njih ostvaruju svoja ustavna prava jer ih na entitetskoj razini Federacije BiH i Republike Srpske predstavnici Bošnjaka i Srba mogu nadglasati.

U međuvremenu je i Dodik prihvatio da se usuglašeni dokument s Izetbegovićem korigira i uključe županije. Otvaranje nove krize u političkom životu BiH Izetbegović je opisao kao bespotrebno gubljenje vremena uz konstataciju kako se u BiH to redovito ponavlja čim se uspostavi europski put zemlje.

You may also like