Home Bosna i Hercegovina Izetbegović: Ustavni će sud zabraniti referendum

Izetbegović: Ustavni će sud zabraniti referendum

by Agencije

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako je uvjeren da će Ustavni sud BiH uskoro donijeti privremenu mjeru o zabrani provedbe referenduma u Republici Srpskoj a takva bi odluka onda dobila i snažnu potporu međunarodne zajednice odnosno Ureda visokog predstvanika za BiH (OHR) kao krajnjeg tumača poštivanja provedbi civilnog dijela Daytonskog sporazuma.

U intervjuu kojega je objavila sarajevska komercijalna televizija TV 1 Izetbegović je istaknuo kako nema ništa protiv izjašnjavanja građana RS na referendumima no njima se ne mogu dovoditi u pitanje konačne i obvezujuće odluke Ustvanog suda. Taj je sud u studenom prošle godine donio pravorijek po kojemu je obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta RS neustavno jer vrijeđa osjećanja Bošnjaka i Hrvata koji tamo žive.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman potvrdio je kako će se sjednica velikog sudskog vijeća održati 17. rujna. Pojasnio je kako će tada prva točka na dnevnom redu biti zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke iz studenoga o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS.

Nakon toga trebalo bi se raspravljati o Izetbegovićevu zahtjevu za donošenje privremene mjere o zabrani referenduma zakazanog za 25. rujna. Ćeman je konstatirao kako proceduralno postoji mogućnost da Ustavni sud uvaži zahjtev parlamenta RS za preispitivanje ranije sudske odluke. U tom bi slučaju otpali i razlozi za referendum pa ne bi bilo ni potrebe za donošenjem privremene odluke o njegovoj zabrani.

Izetbegović ipak sudi kako je veća vjerojatnost da referendum bude zabranjen. “Ja sam spreman da nakon toga tražimo kompromis u čitavoj ovoj situaciji. Republika Srpska ima pravo na svoj praznik ali nema pravo ponižavati druge ljude. Tražimo negdje rješenje koje je u sredini toga”, kazao je Izetbegović.

Poručio je kako bi se u RS-u trebali zapitati o tome što osjećaju Bošnjaci i Hrvati kada im se pokuša nametnuti obilježavanje dana koji ih podsjeća na ratne progone i stradanja.

Related Posts